Wat zou jij doen met een ton?

Gepubliceerd op 26 mei 2023

Na het succes van vorig jaar gaat op 1 juni 2023 de campagne “Wat zou jij doen met een ton?” op herhaling.  Door creatieve ideeën in te sturen voor wat je kan doen met het water dat je opvangt in een regenton kunnen inwoners die wonen in het gebied van De Stichtse Rijnlanden een “ton” winnen. Door de regenton aan te sluiten op de regenpijp dragen inwoners bij aan een omgeving die beter bestand is tegen het veranderende klimaat.

Winactie 1 – 30 juni 2023

Na de vele enthousiaste reacties op de winactie tijdens de vierig van 900 jaar waterbeheer in 2022, heeft het waterschap besloten dit jaar opnieuw 60 unieke regentonnen te verloten. Iedereen die woont in het gebied van De Stichtse Rijnlanden kan meedoen. Meedoen is eenvoudig door de vraag te beantwoorden “Wat zou jij doen met een ton?”.

De meest originele inzendingen maken kans op een prijs. Het formulier om mee te doen vind je via de link hiernaast. De actie loop tot en met 30 juni!

Een beter klimaat begint met een ton

Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Het regent vaker en harder en er zijn langere periodes van extreme droogte. Ook onze drinkwatervoorziening staat onder druk.

Daarom moeten we anders omgaan met water. In de openbare ruimte is veel klimaatwinst te behalen. Bijvoorbeeld door onnodige bestrating te vervangen door groen. Maar ook in de tuinen liggen volop kansen. Jaarlijks valt er heel wat regen op ieders dak: op één dakhelft valt al snel 20.000 liter water. Dat zijn 150 badkuipen vol. Dit schone water stroomt nu vaak nog naar de rioolwaterzuivering waar het schoongemaakt wordt. Dit is natuurlijk zonde. Het opvangen van al dat water in één regenton lukt natuurlijk niet maar alle beetjes helpen. Bovendien kan je met het opgevangen water je tuin sproeien en hoef je hiervoor geen kostbaar drinkwater te gebruiken.


Doe mee!

regenton_2