Update: Olie in sloot door Overvecht

Gepubliceerd op 6 april 2023

Update 6 april 2023

Omvang

De olie is op meer plekken aangetroffen en is erg dun. Dat zorgt ervoor dat er een glimmende laag zichtbaar is op het water. De dunne olielaag is nu ook zichtbaar in grote delen van het Noorderpark Ruigenhoek. Er is geen vissterfte en er zijn geen nieuwe gevallen van watervogels met olieresten aangetroffen.

Opruimen van de olie

De oorsprong van de vervuiling is bekend en het lekken van de olie gestopt. Een gespecialiseerd bedrijf is gestart met het verwijderen van de olie. De verontreiniging wordt verzameld door oliebooms en olieschermen die in het water liggen. De olie hoopt zich op bij het gemaal en de verzamelde olie wordt daar uit het water verwijderd. Dit gaat langzaam, maar effectief. De verwachting is dat de olie na het paasweekend is opgeruimd.

Voor hondenbezitters is het aan te raden de hond aangelijnd te houden. Gemeente Utrecht gaat borden plaatsen om voorbijgangers te informeren.

5 april 2023

Ter hoogte van de Gageldijk, bij de Noordelijke randweg rond Utrecht, is olie op het water aangetroffen. Door de stroming van het water is de olie onder de ring door naar het water langs de Moldaudreef in Overvecht gestroomd. De oorzaak en de precieze omvang van de olievlek worden op dit moment nog onderzocht.

De olie ligt als een dunne filmlaag op het water. Het is in de directe omgeving wel te ruiken, maar er is geen ontbrandingsgevaar. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een duiker (de pijp die onder de randweg doorloopt) afgesloten en opdracht gegeven om oliebooms (sterk absorberend materiaal) in het water te leggen om de olie op te nemen. Ook worden er olieschermen geplaatst. Oliebooms en -schermen bij de stuw naar de Vecht moeten voorkomen dat er olie de Vecht opdrijft. De dierenambulance is gevraagd om de circa zes watervogels die zijn gevonden met olieresten op de veren, schoon te maken.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Staatsbosbeheer en De Stichtse Groenlanden werken samen aan de aanpak van de vervuiling.