Legionellabacterie aangetroffen op rioolwaterzuivering Houten

Gepubliceerd op 24 februari 2023

Deze week zijn op de rioolwaterzuivering (rwzi) Houten verhoogde concentraties van de legionellabacterie geconstateerd. De bacterie is bij de reguliere tweewekelijkse bemonstering aangetroffen in het water van een beluchtingstank. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van deze verhoogde waarde. Sinds begin november 2022 waren er geen verhoogde concentraties meer gemeten in het water van de rioolwaterzuivering aan de Staart in Houten. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft maatregelen genomen en houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Beluchtingstanks afgedekt

Sinds december zijn de twee beluchtingstanks op de rioolwaterzuivering gedeeltelijk afgedekt, namelijk het deel waar de grootste wervelingen in het water zijn. De kans op verspreiding van de legionellabacterie vanuit de beluchtingstank is daardoor zeer klein. Bij metingen in december, boven de beluchtingstank, zijn geen vrijgekomen aerosolen (kleine waterdruppeltjes) waargenomen. Verspreiding van de legionellabacterie via aerosolen in de lucht is daardoor zeer onwaarschijnlijk.

Ozoninstallatie in gebruik genomen

Gisteren is een nieuwe ozoninstallatie op rwzi Houten in gebruik genomen. Die verwijdert extra stoffen zoals medicijnresten uit het water, maar speelt ook een rol bij het verwijderen van de legionellabacterie. Het gezuiverde water dat geloosd wordt op het Amsterdam-Rijnkanaal is daardoor extra schoon.

Overige maatregelen

Om elk risico op legionellabesmetting uit te sluiten moeten medewerkers en bezoekers van het terrein van de rioolwaterzuivering mondmaskers dragen. Uit voorzorg is een excursie naar het zuiveringsterrein die gepland stond als onderdeel van de feestelijke ingebruikname van de ozoninstallatie gisteren afgelast. De gemeente Houten, GGD en andere betrokkenen zijn ingelicht.

Geen ziektegevallen gemeld

Bij GGD regio Utrecht zijn geen patiënten met legionella gemeld. In september en oktober 2022 was dat wel het geval. Wie meer informatie zoekt over legionella en veteranenziekte kan kijken op de website Ik heb veteranenziekte (legionella) | Thuisarts.nl of contact opnemen met de huisarts.