Hoogwatergolfje op Nederrijn en Lek

Gepubliceerd op 16 januari 2023

We verwachten een kleine hoogwatergolf in de Nederrijn en de Lek. De oorzaak is zware regenval in Duitsland. Naar verwachting stijgt het waterpeil in de Rijn bij Lobith naar 12.60 meter boven NAP. Donderdag 18 januari trekt de hoogwatergolf voorbij op de Nederrijn en Lek tussen Amerongen en Schoonhoven.

Hoog water, geen gevaar

Het water staat weliswaar hoog, maar levert geen gevaar op voor de dijken. Verwacht wordt dat op die plekken waar een zomerkade ligt, de uiterwaarden droog blijven. Ligt er geen zomerkade, dan komt het water tot aan de onderkant van de dijk te staan. Het is niet nodig om preventieve maatregelen te nemen. De verwachting is dat de parkeerplaats bij Wijk bij Duurstede net droog blijft. Ook de veerponten blijven bij deze waterstand normaal varen.

Geen relatie met regenval in ons gebied

Door de heftige regen is het al een aantal dagen kletsnat in ons gebied. Het overgrote deel van dat water, voert het waterschap af via het Amsterdam-Rijnkanaal en de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Minder dan 10% van het overtollige water gaat via gemaal De Koekoek bij Lopik naar de Lek. De hogere waterstand op de Nederrijn/Lek wordt veroorzaakt door neerslag in het grote achterliggende afvoergebied in Duitsland en Oostenrijk. Onze afvoer van regenwater heeft dus geen invloed op het hoogwater op de Lek.


Het water van de Lek heeft op woensdag 18 januari al de nevengeulen bij de wijk Lekboulevard in Nieuwegein overstroomd. Foto genomen vanaf de Lekbrug