Dijkhuis in Jaarsveld bewoonbaar gemaakt voor opvang Oekraïners

Gepubliceerd op 14 september 2022

Gezamenlijk persbericht van gemeente Lopik en De Stichtse Rijnlanden

De gemeente Lopik vangt sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vluchtelingen op. In het gebouw van de leegstaande basisschool De Zomergaard wonen sinds dit voorjaar circa 30 Oekraïners. Nu wordt het Dijkhuis in Jaarsveld geschikt gemaakt voor de opvang van drie gezinnen.

Het is de bedoeling dat het Dijkhuis in Jaarsveld op korte termijn gereed wordt gemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Lopik heeft hierover gesproken met het  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Voordat het Dijkhuis bewoonbaar is, is het noodzakelijk dat er een aantal technische aanpassingen wordt gedaan.

Met de aanpassingen, gericht op sanitair en keukens, worden drie wooneenheden ontwikkeld. Dit is geheel in lijn met de wens van de inwoners van Jaarsveld, zoals bleek uit de bewonersbijeenkomst die in juni heeft plaatsgevonden.

Nadat de technische aanpassingen door het waterschap zijn uitgevoerd, staat de werkgroep ‘Lopik in actie voor Oekraïne’ klaar om de inrichting van de drie wooneenheden te realiseren. Net zoals zij dat ook heeft gedaan bij De Zomergaard.

Meer informatie

Voor meer informatie over Oekraïne kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rusland-en-oekraine Of kijk op de website van de gemeente Lopik: www.lopik.nl/oekraïne Meer informatie over de werkgroep ‘Lopik in actie voor Oekraïne vindt u op: www.lopik-oekraine.nl


Het Dijkhuiscomplex in Jaarsveld is gebouwd als vergaderlocatie en commandopost bij hoogwater door Hoogheemraadschap Lekdijk Benedendams, later waterschap Lopikerwaard. Het complex bestaat uit het Dijkhuis, de voormalige woning van de kameraar (technisch directeur), paardenstallen, zwarte schuur (dijkmagazijn) en wachthuis voor de leden van het dijkleger. Het complex is een Rijksmonument en in bezit van De Stichtse Rijnlanden.

De appartementen komen op de benedenverdieping van het Dijkhuis en de voormalige woning.