Gebiedsgerichte aanpak grondwaterbeheer in Woerden

Gepubliceerd op 7 september 2022

Het waterschap gaat samen met gemeente Woerden, provincie Utrecht en Oasen samenwerken aan gebiedsgericht grondwaterbeheer in Woerden. Hoogheemraad Karin Sommer – De Vries heeft 5 september namens het waterschap de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Voorraad grondwater beperkt en kwetsbaar

Het gebruik van de bodem en het water dat in de bodem zit, is steeds meer in beeld bij ontwikkelingen als de energietransitie en (woning)bouwopgaven. De hoeveelheid grondwater is echter beperkt en de kwaliteit van dat grondwater is kwetsbaar. Om goed rekening te houden met (de kwaliteit van) het grondwater, en duurzaam met de bodem om te gaan, is een gerichte aanpak voor de lange termijn nodig. Karin Sommer – De Vries: ‘Voor het waterschap is het belangrijk dat verontreinigingen in het grondwater niet in het oppervlaktewater terechtkomen. Om gezamenlijk het grond- en oppervlaktewater te beschermen en tegelijkertijd intensiever gebruik van de bodem mogelijk te maken, moeten we gebruik maken van elkaars kennis en data’.

Rol waterschap

Het waterschap verleent vergunningen voor het onttrekken van grondwater en het lozen van grondwater op oppervlaktewater. Bij de beoordeling van deze onttrekkingen en lozingen is het belangrijk om inzicht te hebben in mogelijke verontreinigingen in de bodem en de kwaliteit van het grondwater. De samenwerkende partners gaan kennis en data over de grondwaterkwaliteit delen. Hierdoor wordt de kwetsbare voorraad grondwater beter beschermd.


Volg ons op

twitter  instagram  LinkedIn  youtube  icoon soundcloud website3  vacaturesite

Persbericht gemeente Woerden

Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst

Op 5 september 2022 is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Karin Sommer - De Vries zette haar handtekening namens het waterschap.