Tijdelijke opening monumentale schotbalkenloods Wijk bij Duurstede

Gepubliceerd op 17 juni 2022

In het kader van de viering van 900 jaar Waterbeheer, organiseert het waterschap dit jaar een aantal activiteiten in de schotbalkenloods van Wijk bij Duurstede. Op 17 juni is deze bijzondere locatie onder grote belangstelling feestelijk geopend door hoogheemraad Karin Sommer–De Vries en wethouder Wil Kosterman. De loods is te bezoeken tijdens de 3D-Expo ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’. Ook kunnen kinderen spelenderwijs leren over water met de 'Watertocht door Wijk bij Duurstede'.

Samenwerken aan waterbewustzijn

Tijdens het jubileumjaar 900 jaar waterbeheer van het waterschap draait het om waterbewustzijn. Hoe breng je waterbewustzijn op een creatieve manier onder de aandacht in Wijk bij Duurstede? Hoogheemraad Karin Sommer-De Vries, bestuurlijk verantwoordelijk voor het jubileumjaar 900 jaar Waterbeheer: ‘Door samen te werken met verschillende partijen in de regio, komen unieke initiatieven tot stand. Met organisatoren van De Hollandse Waterlinies heeft het waterschap bedacht om de reeds bestaande 3D-Expo tentoon te stellen in het rijksmonument en inwoners uit te nodigen voor een bijzondere beleving met een 3D-bril. In de samenwerking met het Utrechts Archief ontstond het idee om historische items uit de Utrechtse tentoonstelling "Water! Vriend of vijand?" ook in Wijk bij Duurstede te laten zien. En dankzij de creativiteit en bevlogenheid van de studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht krijgen de jongste inwoners van Wijk bij Duurstede een Watertocht. Stuk voor stuk indrukwekkende initiatieven die het waterbewustzijn vergroten. Belangrijk, want waterbewust leven maakt het verschil!’

Exposities in de Schotbalkenloods

Daar waar tot voor kort nog overal schotbalken lagen opgestapeld, is het nu mogelijk om met 3D-effect het waterlinielandschap te ontdekken. De 3D-Expo ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’ toont het unieke watermanagementsysteem van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, dat meer dan 100 jaar het geheime verdedigingswapen van Nederland was. De 3D-bril geeft de waterwerken ruimtelijk en realistisch weer. En dankzij de begeleidende verhalen leert de bezoeker de Hollandse Waterlinies nog beter kennen. Deze tentoonstelling is te bezoeken tot 24 juli. De spin-off Expo van Het Utrechts Archief zal in september te bezoeken zijn.

De Watertocht

De Watertocht is een kinderspeurtocht door Wijk bij Duurstede van ongeveer 30 minuten. Ter gelegenheid van het jubileum 900 jaar Waterbeheer is de Watertocht gemaakt in samenwerking met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, VVV Kromme Rijnstreek en gemeente Wijk bij Duurstede. De start van de Watertocht is bij de VVV winkel. Kinderen kunnen daar ook een puzzelblad ophalen en starten met speuren via de online app van izi.TRAVEL.

900 jaar Waterbeheer

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat je in ons gebied kunt wonen, werken en recreëren. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. We leven in een delta, die ook nog eens deels onder de zeespiegel ligt. Het is wellicht niet direct zichtbaar, maar het waterschap werkt iedere dag hard aan droge voeten, schoon water en veilige dijken. Zodat we hier veilig kunnen wonen, werken en recreëren. Dat deden we vroeger, dat doen we nu en in de toekomst. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden viert daarom dit jaar 900 jaar Waterbeheer. Om hierbij stil te staan, organiseert het waterschap diverse activiteiten en er is een online festivalterrein. Een uniek kijkje achter de schermen van het werk van het waterschap. Je ontdekt hoe waterbeheer in de regio Utrecht is ontstaan, wat het waterschap zoal doet en wat je zelf kunt doen.