Olievlek aangetroffen bij De Greft in Woerden

Gepubliceerd op 6 december 2021

Bij watersportverening De Greft in Woerden is in de haven een olievlek aangetroffen.

Helaas hebben we na onderzoek de oorzaak van de vlek niet kunnen  achterhalen.

Het waterschap heeft oliebooms in het water gelegd om de olievlek op z’n plek te houden. Een olieboom is een drijvende barrière die op waterwegen wordt ingezet om olie op te vangen en tegen te houden. De locaties van de booms vindt u op de kaart bij de zwarte strepen.
Bovendien zijn er absorptiemiddelen aangebracht. Deze blijven een aantal dagen liggen in combinatie met de oliebooms. De verwachting is dat de olievlek dan opgeruimd is.

Het kan zijn dat u in de directe omgeving van de haven een lichte oliegeur waarneemt. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid.

Gebied olievlek De Greft Woerden
Locaties oliebooms

Update 8 december

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van de olievlek. We hebben daarvoor zowel een drone als een boot ingezet. Desondanks was het niet mogelijk om de oorzaak te achterhalen. De omvang van de vlek is niet groter geworden.

Omdat de olie zich nu in de haven concentreert, worden de oliebooms vandaag omgelegd naar de ingang van de haven, zodat aan het einde van de dag de stremming voor het vaarverkeer op de Grecht kan worden opgeheven. De verwijdering van de olievlek met de aanwezige absorptiemiddelen gaat door totdat alles opgeruimd is.

Oliebooms 8 december