Team Circular Challenge aan de slag met slootmaaisel

Gepubliceerd op 3 november 2021

Een team van vijf enthousiaste jonge professionals en studenten is op 27 oktober voor ons waterschap van start gegaan met een Circular Challenge voor digestaat, het restproduct dat overblijft na vergisting van sloot- en bermmaaisel.

Als waterschap hebben we de wens om op termijn een vergistingsinstallatie voor berm- en slootmaaisel in gebruik te nemen. Die vergisting levert biogas op. Als restproduct blijft digestaat over: vezelrijke plantenresten. Op dit moment is dit restproduct een kostenpost. We hebben daarom de volgende Circular Challenge geformuleerd:

Circular Challenge

Ontwikkel op basis van het digestaat uit de toekomstige vergistingsinstallatie van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een circulair, economisch rendabel product dat:

  • Zo energie- en klimaatneutraal mogelijk is.
  • Evenveel of minder kost dan de verwerking volgens de huidige businesscase.
  • Waar mogelijk gebruik maakt van de regio als productieketen of afzetmarkt voor het product.

‘Ons’ team neemt het in deze speciale vezeleditie van de #CircularChallenge op tegen Nationale-Nederlanden, Renewi Nederland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, WE Fashion x Reshare Store, Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Hollandse Delta. Maar ondanks de competitie, draait het uiteindelijk natuurlijk om één ding: het vinden van een circulair en economisch rendabel product!

Finale op 12 december

Benieuwd naar de resultaten? Tijdens de feestelijke finale op 15 december worden die gepresenteerd en kiest de jury een winnaar. Wie erbij wil zijn kan zich opgeven via https://bit.ly/cc-finale

Blue City en de Circular Challenge

De Circular Challenge biedt bedrijven de kans om kennis te maken met de circulaire economie door binnen zes weken een schaalbaar product te ontwikkelen uit eigen reststroom. Van single-use plastic verpakkingen tot bagger, en van eendenkroos tot total loss verklaarde auto’s - alles komt aan bod. Deelnemers staan daarmee aan de wieg van kansrijke (corporate) startups en veelbelovende innovaties. Check de website van Blue City voor meer informatie over deze en andere activiteiten.


Collega Eric van der Zandt met het team dat aan de slag gaat met onze challenge. Foto: Jacqueline Fuijckschot

Eric van der Zandt pitcht ons onderwerp bij de kick-off in BlueCity in Rotterdam. Foto: Jacqueline Fuijckschot