Integraal Ruimtelijk Perspectief van de regio Utrecht, hoe ziet de regio eruit in 2040?

Gepubliceerd op 3 november 2021

Met onder andere 80.000 nieuwe arbeidsplaatsen, 4.000 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied en 125.000 nieuwe huizen moet de regio Utrecht klaar zijn voor 2040. Dat vraagt om een regionale aanpak op wonen, werken, mobiliteit, groen, water, klimaat, energie en gezondheid vanaf nu tot 2040. Met het oog op klimaatverandering moeten we daarbij nú verstandige keuzes maken voor de toekomst. De rol van water en bodem is daarbij cruciaal.

Als samenwerkingspartner van de 16 gemeenten is Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden actief betrokken bij de totstandkoming van deze regionale aanpak. Zo is het Integraal Ruimtelijk Perspectief de wegwijzer voor de manier waarop de regio Utrecht om wil gaan met groen, landschap en water in relatie tot de verstedelijkingsvraagstukken.

Water en bodem als leidend principe

Hoogheemraad Els Otterman: ‘We moeten goed nadenken over keuzes in de ruimtelijke ordening. Water en bodem moeten daarin leidend zijn. Alleen op die manier maken we toekomstbestendige keuzes.’ In de praktijk betekent dat we als waterschappen aan tafel willen zitten bij locatiekeuzes en planvorming van nieuwe bouwlocaties. Dit is nodig om op een duurzame en klimaatbestendige manier te kunnen blijven wonen, werken en recreëren.

Urgentie is duidelijk

Klimaatverandering gaat veel sneller dan we eerder dachten en dat is zorgwekkend. De hevige overstromingen in Limburg hebben ons de gevolgen hiervan laten zien afgelopen zomer. In het KMNI Klimaatsignaal 2021, mede gebaseerd op het nieuwste IPPC rapport, wordt de urgentie van de zich snel voltrekkende klimaatverandering duidelijk. Een stijgende zeespiegel, een toename van droge lentes en zomers en meer extreme zomerse buien vormen klimaatrisico’s voor Nederland. Als samenleving kunnen we het ons niet langer permitteren achterover te leunen. We moeten ons vandaag al voorbereiden op de toekomst. Het waterschap doet dit door water en bodem een meer sturende rol in de ruimtelijke ordening te geven.

Over het IRP

Het IRP is ontwikkeld door 16 gemeenten: Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Dit is in samenwerking gedaan met de Provincie Utrecht, U Ned, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Rivierenland en met consultatie van legio experts en regionale stakeholders. In de vervolgfase van het IRP, de programmeringsfase, wordt de regionale aanpak concreter uitgewerkt in programma’s en projecten. Het waterschap blijft actief betrokken in de planuitwerking.