Waterschappen helpen elkaar in tijden van nood

Gepubliceerd op 22 juli 2021

De afgelopen weken had Limburg te maken met heftige overstromingen. Op diverse locaties stond het water meer dan een meter hoog in woningen en bedrijven, de schade is groot. Waterschap Limburg heeft samen met de lokale autoriteiten hard gewerkt om de schade zoveel mogelijk te beperken. En dat deden ze niet alleen, vanuit het hele land werd er meegeholpen.

Hoge werkdruk

De werkdruk was vanaf het begin van de hoogwatersituatie groot bij Waterschap Limburg. Vandaar dat al snel geschakeld werd met andere waterschappen om bij te springen. Onder andere vanuit het Crisis Expert Team Waterkeringen (CTW), een samenwerking van waterschappen, Rijkswaterstaat en enkele adviesbureaus waaronder Deltares), werd hulp geboden.

Dijkinspectie in Limburg

Onze collega Martin van de Beek is op zondag 18 juli, samen met collega's van Rijkswaterstaat en Waterschap Drents Overijsselse Delta, naar Limburg geweest om mee te helpen met inspectie van een deel van de dijken langs de Maas. Om het waterschap aldaar te helpen en te verlichten.

Indrukwekkende ervaring

Martin vertelde dat het indrukwekkend was om het hoge water te zien en ook de enorme publieke belangstelling die daarbij kwam kijken. Daarnaast was de impact groot bij iedereen, maar vooral bij de medewerkers van Waterschap Limburg. Een niet te vergeten factor bij een calamiteit zoals deze watersnood.

Waterschappen helpen elkaar

Het klinkt wellicht vanzelfsprekend om elkaar in tijden van nood te helpen, maar de watersnood in Limburg heeft bevestigd dat dit ook zeker in de praktijk gebeurt. Waterschap Limburg heeft fantastisch werk geleverd binnen de gegeven omstandigheden om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Natuurlijk is er veel schade en overlast, maar zonder de inzet van het waterschap had het nog veel erger kunnen zijn. En dan is het belangrijk dat er vanuit het hele land hulp wordt geboden.