Boomgaarden besproeien in verband met nachtvorst

Gepubliceerd op 13 april 2021

Hoewel de lente al even is begonnen, hebben we af en toe nog te maken met winterse omstandigheden. Zo ook afgelopen nacht, toen het kwik onder nul kwam en diverse waterschappers aan de slag gingen om fruittelers in de Lopikerwaard te hulp te schieten.

Beschermend ijslaagje

Bij (dreigende) nachtvorst besproeien fruittelers hun boomgaarden met slootwater zodat er een beschermend ijslaagje rond de de knoppen komt te zitten en deze de vorst overleven. Zonder beregening zouden de knoppen kapot kunnen vriezen, met alle negatieve gevolgen vandien voor de oogst later in het jaar.

Water op zetten

Tijdens het beregenen wordt in de regel veel water uit de sloten onttrokken (soms wel meer dan 700 m3 per uur). Om dat mogelijk te maken, wordt de rayonmedewerker van het waterschap er 's nachts bij gehaald om water 'op te zetten', zo ook vannacht. Tijdens zijn nachtelijke ronde zet de rayonmedewerker de inlaten zo ver open dat er voldoende water in het gebied komt en er dus voldoende water is voor het beregenen. Ook checkt hij verschillende duikers en inlaten om te zien of er geen (drijf)vuil voor ligt die de doorstroom belemmert.