Kadeverbetering zuidzijde Lopikerwetering maximaal duurzaam

Gepubliceerd op 26 februari 2021

De kade langs de zuidkant van de Lopikerwetering tussen Uitweg en Schoonhoven  is opgeknapt. Dat was nodig, omdat de waterkering niet meer voldeed aan de geldende veiligheidseisen. In samenwerking met de gemeente Lopik is het fietspad verbreed en opgehoogd en is de stabiliteit van de kering verbeterd. Daarnaast is het project maximaal duurzaam uitgevoerd. En de klus is volledig is uitgevoerd in coronatijd.

Samen met gemeente

We hebben samengewerkt met de gemeente Lopik door een gezamenlijk ontwerp te maken. Ook tijdens de uitvoering trokken we samen op. Daardoor waren we in staat een deel van het project versneld uit te voeren. Zo kreeg de gemeente de mogelijkheid het fietspad tijdig aan te pakken en de benodigde subsidie vanuit de provincie veilig te stellen.

Maximaal duurzaam

Aanvankelijk lag de oplossing van het stabiliteitsprobleem nog in het aanbrengen van vele meters stalen damwand. Dit past niet in het landelijke karakter van de wetering. Ook konden we niet met grote machines bij de kade komen. Daarom zijn optimalisaties en slimme ontwerpen uitgewerkt. We zijn erin geslaagd om het stabiliteitsprobleem op te lossen met zogenoemde Cloeziana-palen. Dit is zeer snel groeiend rondhout met een grote sterkte en de hoogste duurzaamheidsklasse. Zo hebben we de verbetering maximaal duurzaam en met een lange levensduur (30+ jaar) kunnen realiseren.


Werken aan de ronde palen

Een machine plaatst de ronde palen. De afwerking gebeurt vanaf een ponton in het water