Schaatsen op open water? Doe het met verstand!

Gepubliceerd op 9 februari 2021

Waar het kan, bevorderen we als waterschap graag de ijsgroei, door gemalen zo min mogelijk te laten draaien en het waterpeil constant te houden. We berichtten daar een paar dagen geleden al over. De combinatie hoogwater in de Nederrijn en Lek en strenge vorst kan voor een aanlokkelijke ijsvloer in de uiterwaarden zorgen. Die is echter niet zonder gevaar.

IJs in de uiterwaarden kan onbetrouwbaar zijn

Het water in de uiterwaarden van de Nederrijn en Lek beweegt mee met het water in de rivier. Als het water in de uiterwaarden bevriest, en het water in de rivier gaat zakken, kan het ijs onbetrouwbaar worden. Schaatsen daar raden we daarom af.

Ook bij gemalen, sluizen, en in- en uitlaten kan het ijs onbetrouwbaar zijn. Daar kan stroming zijn en kan het waterpeil variëren. Het ijs ziet er daar vaak uit als borstplaat, of er is open water.

Coronaregels

Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep vanuit het kabinet en het RIVM om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en reisbewegingen te beperken. Schaatsen mag met het eigen huishouden of met 1 vriend of vriendin, dus in een groepje van 2 mensen. Houd onderling 1,5 meter afstand.

Schaatsen, waar kan het wel?

Maak gebruik van de lokale ijsbanen die open zijn en gebruik als je toch op slootjes of vijvers in je buurt gaat schaatsen je gezonde verstand. Zo houden we het veilig op het ijs!