Climate Adaptation Summit 2021

Gepubliceerd op 28 januari 2021

Het klimaat verandert. Er zijn vaker periodes met veel neerslag en periodes met extreme droogte, kort gezegd hoosbuien en hitte. Ons leven met water gaat daardoor ook veranderen.

Op 25 en 26 januari werd de internationale online Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 gehouden, die vanuit Nederland werd georganiseerd. Op de Summit ontmoetten internationale regeringsleiders lokale stakeholders. Bovendien werd de Adaptation Action Agenda gelanceerd. In de Agenda worden nieuwe, concrete inspanningen en samenwerkingen vastgelegd om onze aarde meer bestand te maken tegen de effecten van klimaatverandering.

Indrukken

Vanuit het programmateam Klimaatadaptatie van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden waren Albert Elshof en Marcel Wijstma aanwezig. “Ik vond het heel inspirerend om mensen als Merkel, Macron, Boris Johnson, John Kerry en de vice president van China eensgezind over een thema te horen praten. Om ze een oproep te horen doen over zaken waar wij allemaal dagelijks mee bezig zijn bij ons waterschap, voelt best raar”, was de voornaamste indruk van Marcel. “Het plaatst ons werk wel even mooi in wereldperspectief. Daar kunnen we trots op zijn! Er is nog volop werk aan de winkel in een delta als Nederland.”

Verschillende sessies

Albert heeft drie sessies gevolgd: de openingssessie, waarin demissionair premier Mark Rutte als gastheer optrad, de sessie over Afrika en als derde de sessie over water. “Het beeld dat de sprekers neerzetten is de noodzaak van klimaatadaptatie. Het besef dat klimaatadaptatie een wereldwijde maatschappelijke opgave is en dat samenwerken op alle niveaus noodzakelijk is. De sprekers en aanwezigen van de afzonderlijke landen waren veelal de presidenten of premiers. Ik was onder de indruk van het feit dat dit onderwerp internationaal zo hoog op de agenda staat. Tenslotte was voor mij de onderkenning van Rutte van klimaatverandering en de noodzaak van klimaatadaptief handelen een opsteker.”
Van de sessie over Afrika is Albert het meest bijgebleven dat de ‘westerse’ sprekers de oorzaak van klimaatverandering bij de geïndustrialiseerde landen leggen: “De gevolgen zijn vooral merkbaar in de ontwikkelingslanden.” De sprekers uit Afrika gaven vooral aan hoe samenwerking op lokaal en internationaal niveau effectief kan zijn. “Voor grote delen van Afrika is bodembeheer een belangrijke sleutel, zoals tegengaan van woestijnvorming. Wij kijken vooral naar waterbeheer.”
De sessie over water liet zien dat 90% van natuurrampen watergerelateerd is. “Oplossingen worden wereldwijd gevonden in ‘nature based solutions’, bijvoorbeeld terugplanten van mangrovebossen. En het combineren van verschillende maatschappelijke opgaven, zoals zilte landbouw.”

Programma Klimaatadaptatie

Natuurlijk zijn we binnen Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden dagelijks bezig met klimaatadaptatie, zoals Marcel al aangeeft. Kijk voor meer informatie op onze pagina over klimaatadaptie.


Klimaatadaptatie en het Jeugdbestuur

Klimaatadaptatie heeft de volle aandacht van de jeugdbestuurders bij de waterschappen. Tijdens de Summit waren er mooie netwerkmomenten met de Jonge Klimaatbeweging. De jongeren hebben twee statements samengesteld. Hierin adviseren ze overheden waaronder waterschappen om jongeren actief te betrekken. Bij ons waterschap doen we dat door ons Jeugdbestuur (15-18 jaar) en de Waterraad (18-25 jaar).

Hoogheemraad Bernard de Jong over klimaatadaptatie

Op de eerste dag van de Climate Adaptation Summit gaf onze hoogheemraad Bernard de Jong een interview op Radio M over klimaatmaatregelen in de gemeente Woerden. Het interview kunt u terugluisteren op de website van RTV Utrecht. Het interview start vanaf ongeveer 7:00 minuten.