Van drie rioolwaterzuiveringen naar één

Gepubliceerd op 28 november 2019

De rioolwaterzuivering (Proces waarbij afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt schoongemaakt, waarna het gereinigde water op het oppervlaktewater wordt geloosd) in Leidsche Rijn is uitgebreid! Al het afvalwater (Vies water dat vanuit onder meer douches en wc’s naar de rioolwaterzuivering wordt getransporteerd om daar te worden gereinigd) van Maarssen en Maarssenbroek wordt nu ook in Leidsche Rijn gezuiverd. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkten samen om tot deze oplossing te komen. Afgelopen woensdag 27 november was de officiële opening. De uitbreiding is gerealiseerd door aannemersbedrijf GMB.

Het samenvoegen van drie rioolwaterzuiveringen leidt tot grotere efficiëntie en hierdoor financiële en beheersmatige voordelen. Op het terrein van de rioolwaterzuivering in Leidsche Rijn is onder andere een extra nabezinktank gebouwd en de beluchtingscapaciteit uitgebreid.

Samenwerking met waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Het gezuiverde afvalwater wordt nu geloosd op het Amsterdam-Rijnkanaal. Hiermee ontlasten we de kwetsbare Vecht, waar de zuivering van Maarssen voorheen op loosde. Omdat Maarssen onder waterschap Amstel, Gooi en Vecht valt, werkten we voor dit project nauw met hen samen.

Fijnzeefinstallatie

De zogeheten fijnzeefinstallatie is in het voorjaar van 2020 afgerond. Deze installatie zal cellulose (de stof die bijvoorbeeld in toiletpapier zit) kunnen hergebruiken. Aannemersbedrijf Eliquo voert dit werk voor ons uit. Wanneer deze werkzaamheden zijn afgerond, volgt de open dag voor publiek.