900 jaar Waterbeheer

In 1122 damden de toenmalige bewoners van Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) de Kromme Rijn af. Deze gebeurtenis wordt gezien als het begin van het waterbeheer in het gebied van De Stichtse Rijnlanden. In 2022 vieren we daarom 900 jaar Waterbeheer en dat doen we met een inspirerend programma. De komende tijd gaan we aan de slag om het werk van het waterschap verder op de kaart te zetten, waterbewuste inwoners van ons gebied te inspireren en om jongeren te stimuleren waterbewust te leven. Want: waterbewust leven maakt het verschil! Heb je vragen? Stuur dan een mail naar 900jaarwaterbeheer@hdsr.nl.

Waarom vieren we 900 jaar Waterbeheer?

900 jaar geleden liepen ze bij het afdammen van de Kromme Rijn al snel tegen allerlei vragen aan. Hoe hoog moest de Lekdijk bijvoorbeeld zijn? En hoe sterk? Wie moest de dijk gaan onderhouden en belangrijker: wie ging dat eigenlijk betalen? Hier moesten afspraken over worden gemaakt en dat was het begin van het waterbeheer dat niet alleen ons gebied, maar een groot deel van Nederland heeft vormgegeven. De rivieren, sloten, sluizen, dijken, forten en bruggen horen bij ons landschap. Ze geven ons een eigen identiteit en maken Nederland daarmee uniek in de wereld. Dat geldt in het bijzonder voor ons mooie gebied, waar nog zoveel plekken in het landschap ons herinneren aan onze, soms onstuimige, relatie met het water.

Programma

Op drie locaties in ons gebied organiseren we volgend jaar inspirerende activiteiten voor waterbewuste Nederlanders en jongeren. Wat voor activiteiten dat precies zijn, is op dit moment nog niet bekend. Samen met partijen in de regio en met collega’s denken we na over initiatieven die te maken hebben met veilige dijken, droge voeten en schoon water. En om het te laten slagen werken we ook aan de uitvoering en organisatie daarvan. In 2022 is er nog meer feest in onze regio. Zo bestaat de stad Utrecht 900 jaar, wordt Woerden 650 jaar en de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. De activiteiten die met deze jubilea te maken hebben en waarin water een rol speelt, komen ook terug in ons programma.

Veilige dijken bij Wijk bij Duurstede

Volgend jaar is het 900 jaar geleden dat de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede is afgedamd. Het waterbeheer in ons gebied was daarmee 'officieel' begonnen.

Droge voeten in Woerden

Tussen Woerden en Kamerik staat sinds 1871 het karakteristieke stoomgemaal Kamerik-Teylingens. Het is één van de negen nog bestaande stoomgemalen van ons land. Het gemaal is een Rijksmonument en wordt beheerd door vrijwilligers van de Stichting tot behoud van het stoomgemaal Kamerik Teylingens, die het gemaal weer werkend willen maken.

Schoon water in Utrecht

In de Catharijnesingel in Utrecht ligt het drijvende kunstwerk AKWAGLOT. Hiermee vieren Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht dat ze dit jaar 385 jaar bestaan. In 2022 nemen wij het kunstwerk over om mensen in onze regio te prikkelen om meer te weten te komen over het waterschap en waterbewust leven. Wist je dat we ook nu al deelnemen aan het programma op het drijvende kunstwerk?