Fiets een rondje Plofsluis!

Gepubliceerd op 1 mei 2019

Het is prachtig weer. Spring bijvoorbeeld eens op de fiets voor een Rondje Plofsluis. De route voert je langs waterwerken die ooit in gebruik waren voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Sommige, zoals de Oude Sluis in Vreeswijk (Nieuwegein), gebruiken we nog steeds voor het hedendaagse waterwerk.

De Plofluis niet. Dit opvallende betonnen bouwwerk werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd om in één keer het Amsterdam-Rijnkanaal te kunnen afdammen. Met één grote “plof” kon de bodem van de grote bak opgeblazen worden en viel zand en grind in het water.

Benieuwd naar deze en andere waterwerken? Bezoek het Waterliniemuseum, download de folder of gebruik de Routeplanner-app van de Fietsersbond om één van de vier Waterlinieroutes te fietsen.

Waterlinieroutes

De drie Utrechtse waterschappen in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het Waterliniemuseum en de Fietsersbond hebben samen vier routes ontwikkeld langs waterwerken van de linie. Veel sluizen, dijken en stuwen die voor de waterlinie zijn aangelegd zijn namelijk nog steeds in gebruik voor het hedendaagse waterbeheer.


Meer over de Waterlinieroutes

Schermafdruk deel rondje Plofsluis

Met de Routeplanner van de Fietsersbond kun je heel gemakkelijk zelf je route langs dijken, sluizen en kanalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie plannen. Vink bij locaties/POI's 'Waterlinies' aan, stel je eigen rondje samen en zoom in tot de ballonnetjes verschijnen.

Of kies één van de vier vaste routes Rondje Plofsluis, Rondje Loevestein, Rondje Diefdijk of Rondje Vecht.

Je kunt je route vooraf plannen op je computer of meteen via de app op je mobiel.