Gemeenten, waterschap en tuincentra slaan handen ineen voor watervriendelijke tuinen

Gepubliceerd op 3 april 2018

In de maand april 2018 organiseren verschillende gemeenten, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en tuincentra samen de 'Maand van de Watervriendelijke tuin'. Tijdens deze maand maken zij tuinbezitters bewust van het nut en de noodzaak van water- en hittebestendige tuinen. Al met kleine aanpassingen in de tuin worden wateroverlast en hittestress tegengegaan. Per tuincentrum en per gemeente zijn er verschillende acties, zoals korting bij de aankoop van een regenton of een gratis tuinontwerp laten maken.

Hitte, droogte en extreme regenbuien

Het klimaat verandert. We krijgen steeds vaker te maken met perioden van hitte, droogte en extreme regenbuien. Door een tuin in te richten met meer groen, zoals bomen, struiken, planten en gazon, en opslagplekken voor regenwater, denk aan een regenton, is er minder kans op wateroverlast. Een groene tuin draagt ook bij aan meer biodiversiteit en meer vogels, vlinders en bijen in de tuin. Daarnaast is een groene tuin beter bestand tegen hitte en kan een tuinbezitter water uit een regenton goed gebruiken bij periodes van droogte.

Actiemaand

Tijdens de actiemaand in april besteden de gemeenten extra aandacht aan het thema water. Ook zetten verschillende tuincentra zich in om bewustzijn bij de tuinbezitter te creëren. Zo worden per tuincentrum verschillende acties georganiseerd. Op www.tuinbranche.nl staat een overzicht van de verschillende acties per tuincentrum en gemeente.

Handboek voor de watervriendelijke tuin

Om tuincentra en de tuinbezitter verder op weg te helpen met het vergroenen, is het Handboek voor de watervriendelijke tuin ontwikkeld. Met behulp van 19 tips kan de tuinbezitter de stappen naar een groenere tuin succesvol doorlopen.


Tegel eruit, plantje erin

Tegel eruit, plantje erin