Krabbenscheer, groene glazenmaker en slootonderhoud
Misschien staat er krabbenscheer in uw sloten. De kans hierop is het grootst rondom Zegveld, Kamerik en Kockengen. Hieronder leest u waarom het belangrijk is om zorgvuldig met deze plant om te gaan en hoe u hiermee rekening kunt houden bij het slootonderhoud.
Wat is krabbenscheer
Krabbenscheer is een waterplant die vrij algemeen voorkomt in het laagveengebied, maar elders in het land vrij zeldzaam is. De plant is de laatste tientallen jaren sterk in aantal achteruitgegaan in Nederland. Verkeerd beheer en veranderende milieuomstandigheden lijken hiervan de oorzaak. Krabbenscheer is niet wettelijk beschermd, maar staat vanwege de bedreigde status wel op de rode lijst van plantensoorten.
Belang van krabbenscheer
Krabbenscheer is onmisbaar voor de groene glazenmaker. Dit is een zeer zeldzame en daarom door de Flora- en faunawet beschermde libellensoort. De groene glazenmaker heeft de krabbenscheerplanten nodig om zich voort te planten, omdat ze haar eitjes alleen maar af kan zetten op krabbenscheerplanten. Het is daarom essentieel dat er voldoende krabbenscheer in de sloten zit. Let op: daar waar groene glazenmaker voorkomt, zijn ook de krabbenscheerplanten beschermd.
Wat doet het waterschap
Het waterschap houdt bij het schonen van de hoofdwatergangen rekening met krabbenscheer. Krabbenscheer wordt alleen verwijderd als er een teveel aan planten is. Maar we verwijderen nooit meer dan de helft van de planten. Ook laten we met name de wat oudere, grote planten met brede bladeren staan, omdat de groene glazenmaker alleen deze kan gebruiken voor de voortplanting.
Dat doen we niet alleen om de natuur te sparen en de populaties van de krabbenscheer en groene glazenmaker een zetje in de rug te geven. We zijn dit ook wettelijk verplicht vanuit de Flora en faunawet. Daarom staat het in onze gedragscode en werkprotocollen, die goedgekeurd zijn door de Rijksoverheid.
Wat kunt u doen
Als u onderhoudsplichtig bent voor sloten waarin de krabbenscheer en groene glazenmaker voor komen, bent ook u wettelijk verplicht om deze soorten te beschermen. Dienst Regelingen en de NVWA houden hier toezicht op. U houdt voldoende rekening met de aanwezigheid van krabbenscheer en groene glazenmaker door ook volgens onze gedragscode te werken. U vindt deze op www.uvw.nl. Wij verzoeken u nooit meer dan de helft van die planten in een sloot te verwijderen. Zorg dat er voldoende grotere (oudere) planten met brede bladeren aanwezig zijn en verwijder minimaal twee jaar later pas weer maximaal de helft. U kunt de krabbenscheerplanten het beste pas in het najaar verwijderen. Baggeren kunt u het beste met een baggerspuit doen. De zuigmond gaat dan onder de krabbenscheerplanten door, zonder ze te beschadigen.
Vragen
Heeft u nog vragen of wilt u advies? Dan kunt u contact opnemen met het waterschap via (030) 634 57 00 of [email protected].

Krabbenscheerplant

Groene glazenmaker