Wateroverlast voorbij, waterschap schaalt af

Gepubliceerd op 22 oktober 2013

Update 22 oktober

In het gehele gebied van De Stichtse Rijnlanden zijn de waterpeilen weer normaal. De noodpompen zijn stilgezet en worden de komende dagen weggehaald. De zandzakken op de oostelijke Grechtkade blijven echter liggen tot de definitieve verbetering van de kade in 2014.

Het calamiteitenteam wateroverlast is gisteren ontbonden. Zo'n vijftig waterschapsmedewerkers zijn de afgelopen week buiten of op kantoor, overdag en 's nachts, in touw geweest bij het bestrijden van de wateroverlast, het aannemen van meldingen en het beantwoorden van vragen. Morgen wordt gestart met de evaluatie van de calamiteit.

-------------------------------------

Update 16 oktober, 14.00 uur

Meeste waterpeilen naar normaal

Op de meeste plaatsen in ons gebied zijn de waterpeilen in sloten en weteringen weer bijna normaal. Alleen in de polders Zegveld, Kamerik-Mijzijde (Woerden) en Meijepolder (Bodegraven-Reeuwijk) is de daling minder dan gewenst. Er is daar nog veel toestroom van water uit de ondergelopen weilanden. De gisteren gevallen regen helpt niet mee.

Nog steeds verlaat een enorme hoeveelheid water via de sluis in Bodegraven in de Oude Rijn ons gebied: maar liefst 22 m3 water per seconde!

Zandzakken op oostelijke Grechtkade

De oostelijke Grechtkade ten noorden van het nieuwe gemaal Oud-Kamerik (Nieuwkoop) is gisteravond over een lengte van 25 meter met zandzakken verhoogd. Het water van de Grecht stond daar tot de kruin van de kade. Dit gedeelte van de Grechtkade staat op het programma om in 2014 verbeterd te worden. De kade is op dit traject te laag. Deze week worden er tijdelijke maatregelen genomen om dit deel van de kade te verbeteren.

Afvoer van Utrechts water niet meer via Weerdsluis

In verband met de herstelwerkzaamheden aan de kademuur langs de Bemuurde Weerd in Utrecht heeft de gemeente Utrecht gevraagd om het afvoeren van water via de Weerdsluis zoveel mogelijk te vermijden. De afvoer uit het Kromme Rijngebied en uit Utrecht gaat nu vooral via de Muntsluizen in het Merwedekanaal.

-----------------------------------

Update 15 oktober 17.05 uur

Waterpeil in oosten zakt, in westen nog overlast

Op diverse plaatsen in het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zakt het water. Vooral in het oosten van het gebied dalen de waterpeilen. Wel is er nog wateroverlast in Zegveld en Kamerik. Een aantal wegen en weilanden staat daar deels onder water. Het kan nog enige dagen duren, voordat het overtollige water is afgevoerd.

Het waterschap verwacht aan het eind van de week de zomerpeilen te hebben bereikt. Daarna worden de winterpeilen geleidelijk ingesteld. Het waterschap gaat vanavond opnieuw water afvoeren via de Oude Sluis in Vreeswijk. Daar wordt normaal gesproken alleen water ingelaten.

De noodpompen die zijn geplaatst bij de sluis in Montfoort en naast gemaal de Tol in Kockengen, blijven nog in gebruik.

Lees ook het artikel ‘Watersysteem Kockengen uitgelegd’, waarin onder meer de maatregelen van de laatste dagen in Kockengen worden uitgelegd.

-------------------------------

Update 14 oktober 21.40 uur


Maatregelen waterschap in Kockengen werpen vruchten af!

De drie noodpompen die sinds vandaag in Kockengen zijn ingezet om de wateroverlast te beperken, doen hun werk goed.
Het dorp Kockengen (gemeente Stichtse Vecht) kampt al twee dagen met wateroverlast. Nu de pompen op volle kracht het overtollige water wegpompen, is de verwachting dat rond 23.00 uur vanavond de wegen weer normaal begaanbaar zijn.
Kockengen is een zeer laag gelegen kern. Het verschil tussen het het waterpeil in de polder en het peil in de bebouwde kom van het dorp is slechts 5 centimeter.

------------------------------

Update 14 oktober 17.30 uur

Waterschap voert water af via Oude Sluis

Om 18.00 uur gaat het waterschap water afvoeren via de Oude Sluis in Vreeswijk. Dit kan alleen bij eb, het water in de Lek staat dan lager dan in de Vaartse Rijn. Tot 24.00 uur kan langs deze route maximaal 10.000 liter per seconde extra uit het stedelijk gebied van Nieuwegein en Utrecht worden afgevoerd.

De Oude Sluis wordt normaal gesproken alleen gebruikt om water in te laten. Deze omgekeerde situatie is uniek.

Het KNMI verwacht voor de komende nacht tussen de 10 en 15 mm neerslag.

----------------

Update 14 oktober 14.30 uur

Situatie stabiel

Sinds gisteravond is de situatie rondom de wateroverlast in het gebied van De Stichtse Rijnlanden stabiel. In veel plaatsen in het gebied zijn sloten buiten hun oevers getreden. De waterpeilen in het hoofdwatersysteem zijn tussen de 10 en 40 centimeter hoger dan normaal. In de Kromme Rijn is er zelfs sprake van waterstanden van 60 centimeter boven het normale peil.

De medewerkers van het waterschap zijn sinds zondagmorgen in touw om de situatie zo goed mogelijk het hoofd te bieden en het overtollige water zo snel mogelijk af te voeren.
Op diverse locaties zetten wij noodpompen in. In Kockengen zijn naast gemaal De Tol sinds vannacht twee noodpompen ingezet en een aantal kleinere pompen. Vandaag plaatst het waterschap twee noodpompen bij de sluis in Montfoort.

De situatie op de wegen is door de afname van de regen gelukkig verbeterd.

Verwachting komende dagen

De komende dagen verwacht het KNMI tussen de 5 en 10 mm regen per dag. Deze neerslaghoeveelheid zorgt niet voor extra problemen.

Het watersysteem kan 13 mm per dag afvoeren. Het afvoeren van al het overtollige water zal dan ook zeker nog enkele dagen duren.


kaart wateroverlast

kaart wateroverlast

inzetten noodpomp

Inzetten van een noodpomp