Zonnepark rioolwaterzuivering De Bilt geopend

Gepubliceerd op 19 september 2016

Op 17 september is het zonnepark bij de rioolwaterzuivering van De Bilt officieel geopend. Dit gebeurde door het zetten van een symbolische eerste stap op weg naar een energieneutraal De Bilt. Die stap werd gezet door hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar, BENG!-secretaris Christoph Buter, de Biltse wethouder Anne Brommersma en Greenlink-directeur Maarten Strengers. Gevieren hebben zij hun voetafdruk in een bak met zand gezet.

Openingshandeling zonnepark De Bilt

1000 panelen

Het zonnepark-initiatief van de Biltse Energiecoöperatie BENG2030!, uiteindelijk gerealiseerd door het waterschap, bestaat uit 1000 panelen naast de rioolwaterzuivering. Samen leveren de panelen de komende vijfentwintig jaar gemiddeld zo’n 10 tot 20% van de benodigde elektriciteit aan de rioolwaterzuivering. Op zonnige dagen kan dat oplopen tot wel 100%.

Bilts Energie Akkoord

Het zonnepark is de eerste stap op weg naar een energieneutraal De Bilt. Op 25 augustus heeft hoogheemraad Guus Beugelink namens het waterschap het Bilts Energie Akkoord ondertekend. Het waterschap was één van de 16 partijen die hiermee hun ambities op het gebied van energiegebruik en besparing vastlegden. De Stichtse Rijnlanden streeft ernaar om in 2030 energieneutraal zijn. Dat betekent dat het waterschap evenveel energie opwekt als het verbruikt en alleen verbruikt wat het echt nodig heeft.


Video: aanleg zonnepark

Dagopbrengst zonnepark op openingsdag

De zon deed goed mee op de openingsdag! De piek van de opbrengst was om 13.00 uur, precies op het moment van de officiële opening.