Waterschap pakt oevererosie Lekdijk bij 't Klaphek aan
Half april start De Stichtse Rijnlanden met de aanpak van oevererosie van de Lek bij 't Klaphek in IJsselstein. Die erosie vormt een bedreiging voor de veiligheid van de Lekdijk: als er nog meer grond afkalft heeft dit gevolgen voor de stabiliteit van de dijk.
De erosie, die bij laagwater goed zichtbaar is, wordt veroorzaakt door de werking van de golven en stroming van de Lek. Het waterschap vindt het van belang, in verband met de veiligheid van de Lekdijk, om de oever op een duurzame manier langdurig te beschermen. Rijkswaterstaat is akkoord met het ontwerp van de beschoeiing.
Grote mat van wilgentenen
De uitvoering start met grondwerk, waarna er een ‘wiepenconstructie' van ter plekke gevlochten wilgentenen wordt aangebracht. Het vlechten van de 7 bij 150 meter brede wilgentenenmat zal ongeveer vier dagen in beslag nemen en zal goed vanaf de Lekdijk te zien zijn. Wie dit Oudhollandse, ambachtelijke maar tegelijk zeer moderne werk van dichtbij wil bekijken is van harte welkom!
De wilgentenenmat wordt vervolgens afgezonken met stortsteen. De mat zorgt ervoor dat de stenen goed op hun plaats blijven liggen.
De werkzaamheden duren ongeveer één maand en starten in principe half april. Echter, de werkzaamheden kunnen alleen uitgevoerd worden bij laagwater. Indien dit half april niet het geval is, wordt het werk uitgesteld totdat het Lekwater gedaald is.
Meer informatie
In de rechter kolom ziet u enkele luchtfoto's van de oevererosie bij 't Klaphek. Voor meer informatie over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met projectleider Arco van Houwelingen van De Stichtse Rijnlanden, telefoon (06) 22 79 68 19.