Sterkere stroming, mogelijk gevaarlijk voor zwemmers, door droogte-maatregelen

Gepubliceerd op 10 juli 2025

Maatregelen om droogteschade te voorkomen, veroorzaken op verschillende plekken een sterkere stroming. Deze stroming kan gevaarlijk zijn voor zwemmers. Daarom adviseren wij alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties.

Sterkere stroming door aanzetten Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA)

Door de aanhoudende droogte daalt op diverse plaatsen het waterpeil. In West-Nederland neemt hierdoor het risico op verzilting toe; het zoute water stroomt dan te ver landinwaarts. Om dit tegen te gaan, pompt waterschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) sinds donderdag 3 juli jl. via de KWA 8 kuub extra zoet water vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal richting het westen. De hoeveelheid extra zoet water wordt 11 juli opgehoogd tot 11 kuub per seconde. Hierdoor zal de toch al toegenomen stroming nog verder oplopen. Dit heeft gevolgen voor zowel de scheepvaart als watersporters, met name voor zwemmers.

Locaties verhoogd risico voor zwemmers

Het extra zoete water stroomt via de Oude Rijn, de Leidse Rijn, de Woerdense Singel en de Enkele Wiericke richting het westen. In deze watergangen neemt de stroomsnelheid toe. Hiermee neemt ook het risico voor zwemmers toe.

In vaargeulen en in de buurt van bruggen, sluizen, stuwen en inlaten is uit veiligheidsoverwegingen zwemmen altijd verboden. Op overtreding staat een (maximale) boete van €170,- (bron: Rijkswaterstaat). Ook op andere plekken kan het onverstandig zijn om te zwemmen. Alleen op officiële zwemlocaties wordt gecontroleerd op zowel hygiëne, zoals de aanwezigheid van blauwalg of ziekmakende bacteriën, als op veiligheid. Een onveilige situatie kan bijvoorbeeld (grof)vuil of fietswrakken op de bodem zijn, maar dus ook een sterke stroming.

Waar wel zwemmen?

Er zijn in Nederland ruim 700 officiële zwemlocaties. Deze locaties staan, inclusief eventuele waarschuwingen, allemaal op de website zwemwater.nl en in de Zwemwaterapp. Ter plaatse is een officiële zwemlocatie te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie.

Droogte-maatregelen

Het aanzetten van de KWA is één van de maatregelen die genomen worden om de aanhoudende droogte het hoofd te bieden. Meer informatie over de droogte en de maatregelen die HDSR neemt, staan op www.hdsr.nl/droogte


Zie ook: