Een geslaagde inwerktijd voor de nieuwe bestuursleden van ons waterschap

Gepubliceerd op 16 mei 2023

Woensdag 10 mei was de laatste inwerkdag van het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Tijdens vier inwerkdagen kregen de AB-leden alle facetten van ons waterschap te zien en horen.

Eerste inwerkdag

De nieuwe bestuursleden kregen een kijkje in onze crisisbeheersing, muskusrattenbeheer en het grote project Sterke Lekdijk. “Op deze manier kregen we in vogelvlucht een mooie en plezierige inkijk in het waterwerk, de organisatie en collega-bestuurders”, concludeerde Frans van Lint (BBB) aan het eind van de dag.

Tweede inwerkdag

Deze tweede dag stond in het teken van allerlei mini-workshops over ontwikkelingen zoals bodemdaling, klimaatadaptatie en internationaal samenwerken. Het algemeen bestuur ontmoette het jeugdbestuur en de waterraadsleden. Wyke Smit (Water Natuurlijk) zei naderhand: “weer een nuttige en onmisbare dag. Want om goed te kunnen vergaderen, helpt het dat je de projecten met eigen ogen ziet. Wat me erg positief verrast, is de ontspannen sfeer tussen bestuurders en de ambtelijke organisatie. Op naar dag drie!”

Derde inwerkdag

Dag drie van de inwerkdagen stond wederom in het teken van een nadere kennismaking met elkaar en met het waterschap. Dit keer in de vorm van spellen. Daarnaast werd er verteld over onder andere educatie en waterbewustzijn, om daarna in de middag richting De Lopikerwaard te gaan. Gebiedsmanager Mathijs van de Griendt introduceerde daar De Lopikerwaard aan de hand van een kaart uit 1771.

Hierna vertrokken de bestuursleden richting Gemaal Oud Kamerik waar ze uitleg kregen over het waterbeheer, bodemdaling in het veenweidegebied, regionale keringen en Amerikaanse rivierkreeften. Vervolgens trokken zij naar Polsbroek om meer inzicht te krijgen in de uitdagingen rondom Lopikerwaard, Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA+) en projecten langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ). Deze dag sloot Willem van der Steeg (PvdD) af met een mooie bewoording van zijn ervaring: “Het mooie van dit soort dagen is dat je in de praktijk ziet waar we ’s avonds over vergaderen. En ik heb mijn collega’s, los van het werk, echt goed leren kennen vandaag. Dat draagt bij aan een goede bestuurscultuur. Erg leuk en nuttig dus.”

Vierde inwerkdag

De vierde en tevens laatste inwerkdag heeft ondertussen ook plaatsgevonden. Tijdens deze dag gaf Dr. Hans Vollaard van Universiteit Utrecht een interactieve sessie over democratie en verhoudingen binnen het waterschap. De politicoloog prikkelde de nieuwe bestuurders met vijf clichés. Het zette aan tot nadenken over hun rol als AB-lid en de manier waarop ze zich verhouden tot collega-bestuurders, de inwoners en de organisatie.

Secretaris-Directeur Cis Apeldoorn en Dijkgraaf Jeroen Haan keken erg tevreden terug op deze dagen, die ze zelf ook volledig hebben bijgewoond. "Ik heb genoten, ook van jullie; AB-leden", prees Cis Apeldoorn na afloop van deze laatste inwerkdag. "Genoten van de vele gesprekken in de bus, in het veld en bij de maaltijden. Genoten van de nieuwsgierigheid en leergierigheid en het respect van het AB naar de ambtenaren."

Jeroen Haan vulde aan: "Het was veel en intensief, maar mooi om te zien hoe de ervaren bestuurders mixten met de nieuwe AB-leden. Al met al een goede basis om de komende vier jaar op voort te bouwen."