JanIsDeMan maakt muurkunst over The Wet Five

Gepubliceerd op 14 juni 2022

Ter gelegenheid van de viering van 900 jaar Waterbeheer krijgt The Wet Five een hoofdrol in het nieuwste kunstwerk van graffitikunstenaar Jan Heinsbroek alias JanIsDeMan. Samen met kinderen van basisschool De Stek in Houten en het waterschap werkte JanIsDeMan aan een ontwerp voor muurkunst op het gemaal in Houten bij Skate Park Houten-Zuid. De komende dagen kan iedereen ‘The making off’ van de muurkunst online volgen via de Artcam.

Biodiversiteit en The Wet Five

Het versterken van de biodiversiteit is van groot belang en daar draagt het waterschap aan bij met bijvoorbeeld natuurvriendelijke oevers en het bloemrijk beheren van dijken. Maar wereldwijd gaat de biodiversiteit achteruit. Om meer aandacht te vragen voor het belang van biodiversiteit en te laten zien hoe De Stichtse Rijnlanden (samen) werkt aan biodiversiteit heeft De Stichtse Rijnlanden vorig jaar The Wet Five in het leven geroepen. Met de muurkunst over The Wet Five benadrukt JanIsDeMan symbolisch welke biodiversiteitsdoelen het waterschap wil bereiken. De icoonsoorten voor biodiversiteit zijn de blauwborst, de otter, de groene glazenmaker, de margriet en de weidehommel.

Samen ontwerpen met JanIsDeMan

Tijdens het jubileumjaar 900 jaar waterbeheer van het waterschap draait het om waterbewustzijn. Hoe breng je waterbewustzijn bijvoorbeeld op een creatieve manier onder de aandacht bij jongeren? Hiervoor werkt De Stichtse Rijnlanden samen met graffitikunstenaar JanIsDeMan. Hij vindt het tof om omwonenden mee te laten denken bij de totstandkoming van een kunstwerk en daarom maakte hij samen met leerlingen van basisschool de Stek in Houten een ontwerp dat in het teken staat van The Wet Five.

900 jaar Waterbeheer

Hoogheemraad Karin Sommer-de Vries, bestuurlijk verantwoordelijk voor het jubileumjaar 900 jaar Waterbeheer: ‘Om hier te kunnen wonen, werken en recreëren is het van belang dat we samen werken aan de versterking van de biodiversiteit. En daarom is het kunstwerk op het gemaalhuisje bij Skate Park Houten Zuid van JanIsDeMan zo bijzonder. De kunstenaar vraagt met zijn muurkunst aandacht voor The Wet Five en waterbewustzijn. Hij inspireert jongeren na te denken over biodiversiteit en om zelf aan de slag te gaan met een groene tuin of een bloemrijk balkon en te zorgen dat er geen zwerfafval in het water terecht komt. Daarom is het goed dat we tijdens de viering van 900 jaar Waterbeheer speciale samenwerkingen aangaan. Want, jongeren zijn de toekomst en waterbewust leven maakt het verschil!’

Artcam

JanIsDeMan schildert de komende dagen het gemaalhuisje naast de bibliotheek Houten-Schoneveld bij het Skate Park Houten-Zuid. Op een aantal momenten zijn spectaculaire beelden te zien via de Instagramkanalen van JanIsDeMan en De Stichtse Rijnlanden.