Doe mee met de landelijke Slootjesdagen!

Gepubliceerd op 2 juni 2022

Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni 2022 zijn er weer de landelijke Slootjesdagen. Doe mee! Vang waterdiertjes, bewonder het onderwaterleven, voer je vangsten in op Waterdiertjes.nl en check de score voor waterkwaliteit. Neem je familie, vrienden, buren, collega's of leerlingen mee naar de waterkant. Wateronderzoek is leuk en het levert de waterschappen en water-wetenschappers belangrijke informatie op.

Onderzoek het water in je eigen buurt

Het IVN organiseert op verschillende plekken in het land slootsafari's onder leiding van ervaren wateronderzoekers. Kijk op de website van IVN-Slootjesdagen of er zo'n plek is bij jou in de buurt. Niet? Geen probleem! Je kunt ook heel gemakkelijk zelf de sloot of vijver in je eigen wijk onderzoeken. Zoek een witte emmer en knoop er een stuk (werp)touw aan. Maak zelf een schepnet van een keukenzeef en een bezemsteel. Bekijk dan de instructievideo over de Waterdiertjes app en download deze app op je smartphone. Ga (met een volwassene!) naar de waterkant en vang daar waterdiertjes. Bekijk ze goed: hoe zien ze er uit, hoe groot zijn ze, hoe bewegen ze? Vergelijk jouw waterdiertjes met de plaatjes in de app of met de plaatjes op een zoekkaart. Welke soorten heb je gevangen? En hoeveel diertjes van elke soort? Voer jouw vangsten in op de app en lees de score voor de waterkwaliteit. Is het een 8? Of een onvoldoende?

Help de waterkwaliteit verbeteren

Wist je dat je zelf de waterkwaliteit kunt helpen verbeteren? Ruim hondenpoep op, voer de eendjes geen brood en gooi geen afval in het water. Het is eigenlijk heel makkelijk. Met veel poep op de oever en veel brood in de sloot verandert het water in een groene soep van kroos en alg. Vooral in de zomer! De sloot gaat stinken en de meeste waterdiertjes en waterplanten gaan dood. Dat is ook niet zo leuk om naar te kijken vanuit je raam of tijdens het langsfietsen. Vertel dit aan iedereen in je buurt. Ruim samen elke maand alle rommel op, vang vaker waterdiertjes, voer je vangsten in op de app en kijk of de score omhoog gaat.

Help het waterschap met waterkwaliteitsonderzoek

Heb je zin om vaker mee te doen met wateronderzoek? Geef je dan op voor 'Meet je waterkwaliteit' van waterschap De Stichtse Rijnlanden. In de periode van april tot en met september doe je om de paar weken een meting in een bepaalde sloot of vijver in de buurt. In dit onderzoek kijk je naar waterplanten en naar het water zelf. Heel leuk om te combineren met het waterdiertjes onderzoek!


Aan de slag met de Waterdiertjes app

Bekijk de instructievideo en download de app.

Vroege Vogels bij wateronderzoek scholieren

Waterdiertjes bij Vroege Vogels radio zo29mei22

Ook scholieren vinden waterdiertjes vangen en waterkwaliteit bepalen leuk om te doen. Vroege Vogels ging op bezoek bij een tweede klas mavo.

Help het waterschap, doe mee met 'Meet je waterkwaliteit'

20220509_200146 overzicht veldwerkplek waterdiertjes (deel1)