Eerste activiteiten 900 jaar Waterbeheer op Wereldwaterdag

Gepubliceerd op 24 maart 2022

Op 22 maart trapten we 900 jaar Waterbeheer af met de eerste live activiteiten. Het Utrechts Archief opende de tentoonstelling Water! Vriend of vijand?, Museum Dorestad overhandigde het eerste exemplaar van het Kromme Rijn magazine aan de commissaris van de koning, studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) lanceerden de 4D-ixi en in de avond organiseerden we een College Tour met Li An Phoa van Drinkable Rivers.

Tentoonstelling Water! Vriend of vijand?

De tentoonstelling Water! Vriend of vijand? is een coproductie van Het Utrechts Archief en ons waterschap in het jubileumjaar 900 jaar Waterbeheer en 900 jaar Utrecht. Het laat zien hoe het waterbeheer zich in 900 jaar ontwikkelde in Utrecht. Een geschiedenis van ingenieuze waterwerken, rampzalige overstromingen, nieuwe bestuursvormen en ambitieuze toekomstplannen. Bezoek de tentoonstelling en wandel door een magische onderwaterwereld, luister naar de verhalen en bekijk eeuwenoude stukken uit collecties uit heel Nederland. Bezoek zelf de tentoonstelling of luister en bekijk thuis de museumtour.

De reis van het afvalwater in de 4D-ixi

In samenwerking met ons waterschap maakten studenten Nienke Daanen en Sanne Keijer van de HKU een 4D-ixi. In deze omgebouwde dixi kregen bezoekers van de opening van de tentoonstelling Water! Vriend of vijand? en voorbijgangers de kans om de reis van het afvalwater te ervaren. Een onvergetelijke belevenis voor velen, met een mooie herinnering in de vorm van een speciale boodschap!

College Tour met Li An Phoa

Met een zaal vol en een goed gevulde livestream ging de eerste College Tour van start in de Lutherse kerk in Utrecht. Li An Phoa, auteur van het boek Drinkbare Rivieren, werd door onze collega Laura Huigens bevraagd. Tijdens de College Tour werd systeemecologie samengebracht met filosofie en zelfs bedrijfskunde. Het werd een avond waar wij, als waterschappers, werden uitgedaagd anders te denken. Wees zo adaptief als water, leer jezelf het vermogen aan om in én weer uit te zoomen. Denk iets minder in belangen en opgaven. Verwonder je: elke druppel water is oeroud, dat weten we. Besef dat steeds weer!

'Hoe dan?'

De grote vraag 'Hoe dan?' werd veel aangestipt. Li An geeft geen lijstjes die je moet afvinken. Ze vraagt ons om zelf de waarden te bepalen. Ga met de mensen om je heen naar buiten. Doneer je ervaringen en wereldbeelden, zeker ook met kinderen. Wees hierin helder en duidelijk, maar niet zo braaf. Kies een eigen pad (ook een oproep naar de aanwezige studenten).

'Wees niet te braaf'

Li An gaf ons nog een laatste advies: wees vooral niet te braaf. Ga je eigen pad in de waan van de dag. Er is altijd voldoende tijd om keuzes te maken. En maak die bij voorkeur aan het water.

Samenvattend een inspirerende eerste start van een mooie, lange zomer met meerdere College Tours.  Zien we u de volgende keer ook?


Op de tentoonstelling (1)

Hoogheemraad Karin Sommer - de Vries

Op de tentoonstelling (2)

Eerste bezoekers aan de tentoonstelling Water! Vriend of vijand?

Opening tentoonstelling

Opening tentoonstelling in de Lutherse kerk in Utrecht

Overhandiging

Overhandiging eerste exemplaar Kromme Rijn-magazine aan Commissaris van de Koning Hans Oosters

College Tour

Li An Phoa was de eerste College Tour-gast

College Tour

Presentator Laura Huigens en Li An Phoa

Bij de 4D-ixi

De organisatie van 900 jaar Waterbeheer