Water en ruimte: vaker met de vuist op tafel

Gepubliceerd op 19 oktober 2021

Water en ruimte: vaker met de vuist op tafel, dat is de titel van de nieuwe editie van Het Waterschap, het magazine van de Unie van Waterschappen. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is volop vertegenwoordigd deze keer.

Themanummer water en ruimte

De roep om een leidende rol voor water en bodem bij de ruimtelijke inrichting van ons land wordt steeds sterker. Dat is noodzakelijk om klimaat- en toekomstbestendig te bouwen. Goed kijken welke functies je waar toepast en hoe je daar water een belangrijke rol in kunt geven. Het themanummer van Het Waterschap gaat over de vele facetten van water en ruimte.

Icoon van klimaatadaptatie

Leidsche Rijn in de stad Utrecht is een mooi voorbeeld van klimaatadaptief bouwen. Je ziet in deze wijk veel groen, wadi's (plekken waar water kan worden opgevangen bij piekbuien) en water dat in het gebied blijft en hergebruikt wordt. Daarmee was Leidsche Rijn eigenlijk zijn tijd al ver vooruit bij de aanleg. Onze hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar vertelt erover in Het Waterschap.

Vaart maken met emissieloos

Naast aandacht voor water en ruimte, is het ook op het gebied van duurzaamheid van belang dat we verstandige keuzes maken. Bij project Sterke Lekdijk gaan we bijvoorbeeld voor het emissieloos versterken van de dijk. Daarvoor hebben verschillende aannemers zich verenigd in het Emissieloos Netwerk Infra (ENI). Programmanager Edwin Lokkerbol vertelt hier meer over in de nieuwe editie van Het Waterschap.


Lees het themanummer

De nieuwe editie van Het waterschap vindt u op de website van de Unie van Waterschappen.