Een watervriendelijk schoolplein voor Utrechtse Kohnstammschool

Gepubliceerd op 16 juli 2021

De Kohnstammschool uit Utrecht heeft met de hulp van kinderen, ouders en subsidie van onder meer de ‘Blauwe Bewoners Initiatieven’ van het waterschap hun schoolplein vergroend en watervriendelijk gemaakt. Hoogheemraad Bernard de Jong van De Stichtse Rijnlanden was donderdag 15 juli aanwezig bij de feestelijke opening van het groene plein.

Tegel eruit, plant erin

De school heeft maar liefst 200 m2 meter tegels vervangen door negen nieuwe bomen, een nieuwe ligusterheg en heel veel groen. Om het groene plein ook watervriendelijk te maken is er een nieuwe infiltratieput gemaakt. Op de planning staat nog het afkoppelen van het pand van de riolering naar een waterton van 1.250 liter. Een ware metamorfose!

Feestelijke opening

Op 15 juli was het zover: het schoolplein is feestelijk geopend met een hoofdrol voor de leerlingen van de school. Zij werden geïnterviewd, kwamen met het openingslint dat doorgeknipt werd door de wethouder en de hoogheemraad en gaven vol trots een rondleiding over het plein.

Klimaatbestendige inrichting

Het klimaat verandert: hoosbuien, hitte en droogte komen steeds vaker voor. Het is hard nodig om onze leefomgeving aan te passen aan deze weersextremen. Projecten zoals het groene schoolplein van de Kohnstammschool zijn voorbeeldprojecten van een klimaatbestendige inrichting: ze creëren ruimte voor water in droge en natte tijden en zorgen voor verkoeling in warme zomers.

De subsidie Blauwe Bewonersinitiatieven

De regeling Blauwe Bewonersinitiatieven subsidieert projecten die zorgen voor het vergroten van het waterbewustzijn en duurzaam waterbeheer in ons waterschapsgebied. Want waterbeheer doen we samen!  Per aanvraag stelt het waterschap maximaal € 5.000 (incl. BTW) beschikbaar, waarbij het ten hoogste de helft van de kosten van het project of de activiteit betaalt. Een stichting, vereniging of één persoon namens een groep mensen kan subsidie aanvragen.

Hoogheemraad Bernard de Jong: “Dit jaar hebben 32 verschillende initiatieven in ons gebied subsidie van ons gekregen. Met het geld zijn onder meer pleinen en speeltuinen vergroend, regentonnen geplaatst, groene daken aangelegd en is een stadsmoestuin meer klimaatbestendig gemaakt. Omdat de regeling zo’n succes is, gaan we in 2022 het budget verdubbelen: dan is er maar liefst 200.000 euro beschikbaar. Komend jaar viert het waterschap dat er 900 jaar waterbeheer is ons gebied. Dit soort projecten dragen bij aan waterbewust leven. Iets dat wij als waterschap van harte ondersteunen!’


De feestelijke opening van het schoolplein

Het schoolplein is officieel geopend

Op 15 juli is het schoolplein geopend door wethouder Anke Klein en hoogheemraad Bernard de Jong.

Tijdens de opening was er een hoofdrol voor de kinderen

Een hoofdrol voor de kinderen

Naar de Blauwe Bewonersinitiatieven

Meer informatie over de subsidieregeling en voorbeeldprojecten.

Waterbaas Rosemarie over het vernieuwde schoolplein