Waterschappers inspecteren 55 km Lekdijk te voet

Gepubliceerd op 18 februari 2021

Dinsdag 2 maart inspecteren medewerkers van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de Lekdijk in Amerongen, Wijk bij Duurstede, Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Schoonhoven. Ze lopen die dag alleen of in tweetallen over de weg en over het buitentalud (aan de rivierzijde) van de dijk. Ze dragen herkenbare reflecterende bedrijfskleding om goed zichtbaar en herkenbaar te zijn op de dijk. We vragen u om rekening met hen te houden wanneer u op de dijk rijdt, voor uw en hun veiligheid.

Voorjaarsinspectie van de Lekdijk

Twee keer per jaar inspecteren onze medewerkers de Lekdijk te voet, in het voorjaar en het najaar. Onze medewerkers bekijken dan de conditie van de dijk. Bij deze voorjaarsinspectie is er extra aandacht voor mogelijke schade door drijfvuil en ijs als gevolg van het hoogwater van afgelopen weken. Onze medewerkers bekijken:

  • of de grasmat van de dijk in orde is;
  • of en waar scheuren of verzakkingen zijn;
  • of en waar drijfvuil ligt;
  • of en waar schade is ontstaan door drijfvuil, ijs of het graven van dieren;
  • of en waar op een andere manier de werking van de waterkering wordt beïnvloed.

Op basis van de resultaten van deze inspectie nemen we maatregelen om de conditie van de dijk weer in orde te maken.

De inspectie van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven neemt één dag in beslag. De inspectie duurt van 8.00 tot ca 16.00 uur. Bij erg slecht weer kan de inspectie worden uitgesteld.


Zestien waterschappers inspecteerden vandaag totaal 55 kilometer Lekdijk. Ze liepen in teams van twee een traject van zes kilometer: één op de kruin van de dijk en één onderaan, aan de rivierzijde van de dijk.