Woont of werkt u aan water? Bezoek inloopavond waterschap groot onderhoud sloten Kromme Rijngebied

Gepubliceerd op 7 februari 2014

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden organiseert drie inloopavonden over het groot onderhoud van sloten in het Kromme Rijngebied. De avonden zijn bedoeld voor eigenaren en pachters met grond aan het water en voor bewoners met een tuin aan een sloot, omdat zij onderhoudsplichtig zijn voor de sloten. Schouwmeesters van het waterschap controleren vanaf april 2014 of de sloten in het gebied voldoende zijn onderhouden en schoongemaakt (de diepte-/profielschouw). Dat is nodig voor een goede wateraan- en -afvoer en voor een gezond watermilieu.

Drie inloopavonden voor particulieren en agrariërs

Belangstellenden kunnen tussen 19.00 tot 22.00 uur binnenlopen op:

  • donderdag 13 februari 2014 in Sociaal Cultureel Centrum De Grote Geer, Snoeksloot 62 te Houten;
  • donderdag 27 februari 2014 in Meanderomnium De Koppeling, De Clomp 1904 te Zeist;
  • donderdag 6 maart 2014 in Restaurant Torbijn, Langbroekerdijk A 69 te Langbroek.

Tijdens de avond licht het waterschap de onderhoudsplicht toe en is er volop ruimte voor vragen. Ook worden er tips gegeven hoe u zelf aan de slag kunt.

Onderhoud

Het waterschap controleert eens per vier jaar of de sloten in een bepaald gebied voldoende diep zijn en of het slootprofiel correct is: de diepte-/profielschouw.

Het onderhoud bestaat uit het maaien van slootkanten, het verwijderen van overtollige waterplanten en vuil (najaarsschouw), het verwijderen van bagger en het herstel van het profiel (diepte-/profiel-schouw). Hierdoor komt de aan- en afvoer van water niet in gevaar. Zo kan er bij wateroverlast snel water worden afgevoerd en bij droogte worden aangevoerd. Ook de natuur heeft baat bij het onderhoud.

Als achterstallig onderhoud leidt tot aan- en afvoerproblemen van water, komt het waterschap wel direct in actie en treedt handhavend op.

Legger

De onderhoudsplicht voor de kleinere sloten geldt voor mensen die wonen of eigendommen hebben langs het water. Dat is vastgelegd in de Legger oppervlaktewatersysteem. Daar staat ook hoe diep een sloot gebaggerd moet worden en wie hem onderhoudt. Dit kunnen particulieren of agrariërs zijn, maar ook gemeenten, stichtingen of andere organisaties.
Het waterschap onderhoudt de hoofdwatergangen.
Naast de diepte-/profielschouw is er elk najaar de jaarlijkse controle op het reguliere onderhoud van de belangrijkste sloten (de najaarsschouw).