Nieuwe gezamenlijke rekenkamercommissie vanaf begin 2017 aan de slag

Gepubliceerd op 23 februari 2017

Het algemeen bestuur van het waterschap Rivierenland en het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben uit overwegingen van kwaliteit, continuïteit en efficiency vorig jaar besloten om de krachten te bundelen en met een gezamenlijke rekenkamercommissie vanaf dit jaar de leden van het Algemeen Bestuur van beide waterschappen te ondersteunen bij hun werkzaamheden.

De rekenkamerfunctie wordt vanaf dit jaar ingevuld door twee rekenkamercommissies in één personele unie. Dat betekent dat de externe leden van de rekenkamers in gezamenlijkheid zijn benoemd en dat er één gemeenschappelijk secretariaat is. Bij waterschap Rivierenland hebben daarnaast ook twee interne leden zitting in de rekenkamercommissie.
De personele unie geeft de mogelijkheid om een zwaardere kwaliteit van externe leden aan te trekken en deze meer deskundigheid te laten opdoen, meer kwaliteit mogelijk te maken door van elkaars werkwijzen en onderzoeken daarnaar te leren en financieel voordeliger te werken door efficiency, een gezamenlijk secretariaat en eventuele gezamenlijke onderzoeken.

Ieder jaar onderzoekt de rekenkamercommissie een aantal onderwerpen. Uitgangspunt is om voor elk waterschap jaarlijks één groot onderzoek en twee kleinere te doen. Het Algemeen Bestuur kan onderwerpen aandragen, maar ook burgers en andere betrokkenen. Uiteindelijk beslist de rekenkamercommissie zelf welke onderzoeken er uitgevoerd gaan worden.
Waar mogelijk doet de rekenkamercommissie aanbevelingen over hoe het anders en beter kan.
In principe voert de rekenkamercommissie onderzoeken uit per individueel waterschap. Het kan zich echter ook voordoen dat voor beide waterschappen hetzelfde onderwerp onderzocht wordt. De opzet, het normenkader en dergelijke zijn doorgaans gelijk, maar het betreft eigen onderzoeken met eigen conclusies en aanbevelingen. De rapporten zijn openbaar en worden op de websites van de beide waterschappen gepubliceerd.

Waarom een rekenkamercommissie?

De rekenkamercommissie doet voor het Algemeen Bestuur van het Waterschap, maar ook voor de inwoners, onafhankelijk onderzoek naar het beleid en het werk van het Waterschap. Doet het waterschap wat ze belooft en levert het ook op wat de bedoeling was? Antwoorden op deze vragen vormen voor het Algemeen Bestuur van de waterschappen ondersteuningen om hun controlerende taak (nog beter) te kunnen uitvoeren.

De rekenkamercommissie kan zelfstandig, los van het Algemeen Bestuur, besluiten welke onderwerpen zij wil onderzoeken. Het Algemeen Bestuur kan zelf ook onderwerp van onderzoek zijn.

De taak van de rekenkamercommissie is het (laten) uitvoeren van onafhankelijk en deskundig onderzoek en op basis van de conclusies en bevindingen van dit onderzoek aanbevelingen te geven aan het Algemeen Bestuur.

Rekenkameronderzoek is gericht op:

  • Doelmatigheid van beleid: is de voorbereiding en uitvoering van beleid met de juiste maatregelen en tegen de juiste middeleninzet verlopen?
  • Doeltreffendheid van beleid: zijn de beoogde effecten van het beleid ook daadwerkelijk behaald.

Doel van het onderzoek

Het doel van de onderzoeken van de rekenkamercommissie is het aanreiken van een handvat aan het Algemeen Bestuur van de beide waterschappen, waardoor deze hun kaderstellende en controlerende rollen (nog beter) kunnen vervullen. De rekenkamercommissie hanteert de volgende drie uitgangspunten bij haar onderzoek:

  1. Zorgvuldigheid: betrouwbaarheid en volledigheid bij de verzameling van feiten op basis van de onderzoeksvragen;
  2. Objectiviteit: objectieve en gedegen analyse van de feiten;
  3. Transparante oordeelsvorming: analyse van feiten aan de hand van een expliciet normenkader, conclusies op basis van deze analyse.

Wie zitten er in deze gezamenlijke rekenkamercommissie?

De rekenkamercommissie van het Waterschap Rivierenland bestaat uit 5 leden: twee interne leden vanuit het Algemeen Bestuur (Peter van den Bosch en Henk van ’t Pad) en drie externe leden (Bert Hogemans, Bart van der Helm en Wijnand van de Giessen). De rekenkamercommissie van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden wordt gevormd door de drie hierboven genoemde externe leden. Daarnaast is Koos Kappert aangesteld als extern ambtelijk secretaris voor de beide rekenkamercommissies.


Meer weten?

Wilt u meer weten over de rekenkamercommissie? Neem dan contact op met de voorzitter van de gezamenlijke rekenkamercommissie, de heer Mr. Wijnand van de Giessen via telefoonnummer 06 - tel: 06 12 954 534. Email: wvdgiessen@hotmail.com
De adresgegevens zijn: Waterschap Rivierenland t.a.v. secretaris rekenkamercommissie, Postbus 599 4000 AN Tiel.