Vispassages bij stuwen, gemalen en sluizen
Stuwen, dammen, gemalen en sluizen vormen een barrière voor vissen. Ze beperken het leef- en voedselgebied. Het waterschap hecht belang aan een gevarieerde en gezonde visstand. Daarom zijn er speciale vispassages ontwikkeld. Twee daarvan zijn genoemd naar de ontwerper: Wim de Wit, voorheen werkzaam bij De Stichtse Rijnlanden.
Type passages
Er is een aantal typen vispassages:
- de 'reguliere' vispassage: Wim de Wit ontwierp deze vispassage in 1993, die sindsdien op diverse plekken in Nederland ligt;
- de sluisvispassage: ook een ontwerp van Wim de Wit. Eveneens op diverse plekken in Nederland aangelegd;
- de V-vormige bekkentrap.
- de Vislift.
De passages bieden voordelen voor zowel waterschappen als vis en natuur.
Film: Ik wil alleen maar zwemmen
Deze natuurdocumentaire laat de barrières voor vissen in de provincie Utrecht zien. Maar ook de oplossingen die er voor bedacht zijn en het de vissen makkelijker maakt om hun route te volgen.
Filmpje: hoeveel vissen komen er langs?
In onderstaand filmpje wordt voor dertien vispassages bij zes verschillende waterschappen bekeken hoeveel vissen er langskomen en welke soorten. In ons beheergebied wordt er gemeten in het Kromme Rijngebied, op de plek waar de Langbroekerwetering in de Kromme Rijn stroomt (eindstuw Langbroekerwetering). De onderzoekers vangen de vissen in fuiken om ze te tellen en vervolgens weer los te laten.
Filmpje: De weg naar gezond water
In onderstaand filmpje wordt de visie van Rijn-West op vismigratie getoond. Rijn-West is één van de deelstroomgebieden zoals vastgelegd in de Europese Kaderrichtlijn Water. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is onderdeel van Rijn-West.
Zie ook
Een 'reguliere' kamer-vispassage
Een sluisvispassage
V-vormige vistrap bij gemaal Caspargouw in Cothen
Vislift

Artist impression vislift bij gemaal de Zwaan in Lopik
Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Luuk Massop van het waterschap, via luuk.massop@hdsr.nl