Rioolwaterzuivering Nieuwegein energieneutraal

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein is energieneutraal. De installatie levert ongeveer net zoveel energie op als de installatie gebruikt om het rioolwater schoon te maken.

Energiefabriek

Er zit heel veel energie in rioolwater en daar doen we nu veel te weinig mee. Dat moet anders, in deze tijden van klimaatverandering. Daarom zijn dertien waterschappen aan de slag om meer energie uit het rioolwater te halen, in het samenwerkingsverband De Energiefabriek.

Besparen en opwekken

De rwzi Nieuwegein is energieneutraal geworden door een mix van technologie om energie te besparen en op te wekken. Besparen doet het waterschap door het toepassen van energiezuinige technieken zoals deelstroombehandeling en bellenbeluchting. Opwekken van energie gebeurt in de vergistingstank. Hierin wordt biogas gemaakt.

Energie benutten

Het biogas dat vrijkomt bij de vergisting benutten we door het in een gasmotor om te zetten naar elektriciteit.  Dit gebruiken we weer om de installatie te laten draaien. Dankzij onze eigen waterschapsenergie is de zuiveringsinstallatie dus energieneutraal.