Eeuwigdurende obligaties

Voor de financiering van reparaties en verbeteringen van de Lekdijk gaf onze rechtsvoorganger Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams eeuwigdurende obligaties uit. De eerste keer gebeurde dit in 1593.

In de eerste helft van de 17e eeuw werd door Lekdijk Bovendams een bedrag van 300.000 gulden aan obligaties uitgegeven; 'crowdfunding' avant la lettre! Op zeven van deze eeuwenoude obligaties of rentebrieven keren wij nog steeds rente uit.

Obligatie van 1624

Schilderij Ian Both uit 1624

Na de dijkdoorbraak in 1624 bij Tull en 't Waal gaf Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams obligaties uit om de reparatie van de dijk te financieren. Het ging om een eeuwigdurende 2,5 % lening ter waarde van 1200 Carolusguldens. Dit is de oudst bekende obligatie ter wereld waarop nog steeds rente wordt uitbetaald aan toonder.

Obligatie van 1638

obligatie Lekdijk Bovendams 1638 kl

Eén van de obligaties van 1638 werd gekocht door het bestuur van een kinderweeshuis uit Utrecht. Weeshuizen beheerden namens de kinderen veel kapitaal van de overleden, vaak rijke ouders.

Deze obligatie werd uitgegeven om de reparatie van de Lekdijk in Houten ('t Goye) te financieren, waar in 1638 de dijk doorbrak.

Obligatie van 1648

Overhandiging van cheque in Honswijk

Deze obligatie werd uitgegeven voor de financiering van de aanleg van een aantal kribben bij Honswijk. De huidige eigenaar, de Universiteit van Yale, kreeg in 2015 voor het laatst rente uitbetaald: € 11,35 per jaar.

De aankoop van de obligatie kostte de universiteit in 2003 € 24.000,-

Filmpje Tom Scott over de obligatie van 1648

Dit filmpje is al meer dan 6 miljoen keer bekeken...

Bijschrijven van rente

De rente wordt bijgeschreven op de allonge

'Kameraar' (afdelingsmanager financiën) Harry van der Moolen schrijft de rente bij op de allonge van de oude obligatie. De rentes werden op de obligatie zelf per jaar bijgeschreven; was deze vol dan ging men verder op een allonge (bijlage).