Subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven

De regeling Blauwe Bewonersinitiatieven subsidieert projecten die zorgen voor het vergroten van het waterbewustzijn en duurzaam waterbeheer in ons waterschapsgebied. Want waterbeheer doen we samen!

Plannen voor water in uw buurt? Vraag snel subsidie aan!

In 2022 hebben we al 50 initiatieven financieel kunnen ondersteunen. Van watervriendelijke schoolpleinen tot groene daken en van het organiseren van een tentoonstelling tot kortingsacties voor regentonnen. Allemaal initiatieven die bijdragen aan een watervriendelijke inrichting van de leefomgeving en meer waterbewustzijn.

Heeft u plannen om uw wijk, plein of tuin duurzamer in te richten? Of plannen voor een tentoonstelling of een gastles om inwoners waterbewuster te maken? Wacht niet te lang met het aanvragen van subsidie. De bodem van de pot voor dit jaar komt in zicht.

Voor activiteiten geldt dat het in het gebied van ons waterschap moet plaatsvinden. Per aanvraag is er maximaal € 5.000 (incl. BTW) beschikbaar, waarbij het waterschap ten hoogste de helft van de kosten betaalt.

Voor de aanschaf van regentonnen en groene daken is de vergoeding maximaal 30%.

Flyer Blauwe Bewonersinitiatieven

Flyer Blauwe Bewonersinitiatieven

Leerlingen van basisschool De Beiaard in Utrecht hebben samen plannen gemaakt voor een watervriendelijk en groener schoolplein. Met subsidie van het waterschap!

Benieuwd hoe ze dat hebben aangepakt? Bekijk dan het filmpje.

Een groen dak door inwonersinitiatief IJsselstein

Een voorbeeld van actieve bewoners om veel groen-blauwe daken aan te leggen: Inwonersinitiatief Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) pakt actie op voor aanleg sedumdaken in 2022. Op deze manier gaan bewoners bewust om met regenwater, hitte en droogte.

Tegelwippen in Wijk bij Duurstede, en dan?

In Wijk bij Duurstede doen ze mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen: Zo veel mogelijk stenen er uithalen samen met de buurt en de gemeente. Zo wordt de eigen buurt meer klimaatbestendig en gaan bewoners bewuster om met regenwater.

Regenwateropvang

Regenwateropvang Pandhof Sinte Marie Mariaplaats Utrecht

De bewoners van Pandhof Sinte Marie in Utrecht hebben de handen ineen geslagen om het regenwater op te vangen. In de grote ton  kunnen ze veel water opvangen voor de planten in de tuin. En het schone regenwater hoeft niet meer naar de waterzuivering te worden afgevoerd.

Het schoolplein van De Zonnewijzer

Groen schoolplein Basisschool de Zonnewijzer Houten

Het schoolplein van basisschool De Zonnewijzer in Houten is opnieuw ingericht. Met veel meer ruimte voor groen en water.

Nieuwe groene daken

Groene daken de Bilt

Een dak met sedumplantjes houdt water vast en zorgt voor verkoeling in de zomer. Een groen dak is ook goed voor de biodiversiteit. En de groene daken in Bilthoven bezorgen de inwoners vanaf de 1e verdieping een mooier uitzicht!

900 jaar Waterbeheer

In 2022 is het precies 900 jaar geleden dat in ons gebied de eerste vorm van waterbeheer ontstond. Om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van water, is actie nodig van ons allemaal.

Vandaar dat er in 2022 extra geld beschikbaar is voor activiteiten en projecten die bijdragen aan duurzaam waterbeheer of het vergroten van het waterbewustzijn.

Meer subsidiemogelijkheden

Er zijn ook andere overheden, fondsen en organisaties die activiteiten subsidiëren.

Verschillende gemeenten in ons gebied hebben eigen subsidieregelingen om te vergroenen, zoals subsidies voor groene daken en/of regentonnen. Informeer eens bij uw eigen gemeente naar de mogelijkheden.

De provincie Utrecht heeft een Servicepunt voor groenblauwe schoolpleinen.

Hieronder ziet u links naar organisaties die groene en/of blauwe plannen subsidiëren:

Veel gestelde vragen

Meer informatie en advies

U kunt voor meer informatie of advies een e-mail sturen naar Bewonersinitiatief@hdsr.nl

De regeling en een aanvraagformulier vindt u op onderstaande pagina.