Subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven

De regeling Blauwe Bewonersinitiatieven subsidieert projecten van bewoners die zorgen voor het vergroten van duurzaam waterbeheer en waterbewustzijn. Heeft u plannen om uw wijk, straat of tuinen duurzamer in te richten of uw omgeving waterbewuster te maken? Het is mogelijk om hiervoor bij het waterschap subsidie aan te vragen.

Voor activiteiten geldt dat deze door minimaal 8 bewoners moet worden uitgevoerd en in het gebied van ons waterschap plaatsvinden. Per aanvraag is er maximaal € 5.000,- inclusief BTW subsidie beschikbaar, waarbij het waterschap ten hoogste de helft van de kosten betaalt. Voor de aanschaf van regentonnen en groene daken is de vergoeding maximaal 30%.

Veel gestelde vragen

Nieuwe subsidieronde van start

De subsidieronde voor 2023 is gestart. Dit jaar is er € 200.000,= beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan een watervriendelijke inrichting van de leefomgeving en meer waterbewustzijn.

Afgelopen jaar hebben we maar liefst 59 initiatieven financieel kunnen ondersteunen. Van watervriendelijke schoolpleinen tot groene daken en van het organiseren van een tentoonstelling tot kortingsacties voor regentonnen en clean up actie. Op deze pagina vindt u voorbeelden van deze projecten waaronder filmpjes met initiatiefnemers van vorig jaar.

Aarzel niet langer en vraag subsidie aan!

Leerlingen van basisschool De Beiaard in Utrecht hebben samen plannen gemaakt voor een watervriendelijk en groener schoolplein. Met subsidie van het waterschap!

Benieuwd hoe ze dat hebben aangepakt? Bekijk dan het filmpje.

Een groen dak door inwonersinitiatief IJsselstein

Een voorbeeld van actieve bewoners om veel groen-blauwe daken aan te leggen: Inwonersinitiatief Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) pakt actie op voor aanleg sedumdaken in 2022. Op deze manier gaan bewoners bewust om met regenwater, hitte en droogte.

Tegelwippen in Wijk bij Duurstede, en dan?

In Wijk bij Duurstede doen ze mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen: Zo veel mogelijk stenen er uithalen samen met de buurt en de gemeente. Zo wordt de eigen buurt meer klimaatbestendig en gaan bewoners bewuster om met regenwater.

Regenwateropvang

Regenwateropvang Pandhof Sinte Marie Mariaplaats Utrecht

De bewoners van Pandhof Sinte Marie in Utrecht hebben de handen ineen geslagen om het regenwater op te vangen. In de grote ton  kunnen ze veel water opvangen voor de planten in de tuin. En het schone regenwater hoeft niet meer naar de waterzuivering te worden afgevoerd.

Het schoolplein van De Zonnewijzer

Groen schoolplein Basisschool de Zonnewijzer Houten

Het schoolplein van basisschool De Zonnewijzer in Houten is opnieuw ingericht. Met veel meer ruimte voor groen en water.

Nieuwe groene daken

Groene daken de Bilt

Een dak met sedumplantjes houdt water vast en zorgt voor verkoeling in de zomer. Een groen dak is ook goed voor de biodiversiteit. En de groene daken in Bilthoven bezorgen de inwoners vanaf de 1e verdieping een mooier uitzicht!

Voorbeeldprojecten

In 2022 vierden we 900 jaar waterbeheer (1122-2022). Aanleiding voor het waterschap om dat jaar drie initiatieven in het zonnetje te zetten.

Initiatiefnemers van een tentoonstelling over waterbeheer in Vleuten, de aanleg van een waterberging in de Ecowijk Mandora in Houten en wateropvang in de Pandhof tuin door Stichting Pandhof Sinte Marie in Utrecht vertellen enthousiast over hun project.

Meer subsidiemogelijkheden

Er zijn ook andere overheden, fondsen en organisaties die activiteiten subsidiëren.

Verschillende gemeenten in ons gebied hebben eigen subsidieregelingen om te vergroenen, zoals subsidies voor groene daken en/of regentonnen. Informeer eens bij uw eigen gemeente naar de mogelijkheden.

De provincie Utrecht heeft een Servicepunt voor groenblauwe schoolpleinen.

Hieronder ziet u links naar organisaties die groene en/of blauwe plannen subsidiëren:

Flyer Blauwe Bewonersinitiatieven

Flyer Blauwe Bewonersinitiatieven

Meer informatie en advies

U kunt voor meer informatie of advies een e-mail sturen naar Bewonersinitiatief@hdsr.nl

De regeling en een aanvraagformulier vindt u op onderstaande pagina.