Zorg ook voor schoon water

U kunt op veel manieren helpen met het schoonhouden van ons water. Alle kleine beetjes helpen. Hou rekening met wat u door het toilet of de wasbak spoelt en gooi geen afval in het water.

Wat mag ik door het riool spoelen?

Watervervuiling voorkomen

Milieu- en watervriendelijk tuinieren

Natuurvriendelijke oevers aanleggen

Watervervuiling gezien?

Wat mag ik door het riool spoelen?

Eigenlijk alleen poep, plas en wc-papier. En zeker geen schadelijke stoffen zoals verfresten en medicijnen. Vet en olie, maar ook billendoekjes en poetsdoekjes kunnen het riool verstoppen. Bedenk ook: alles wat u door het riool spoelt moet er op de zuiveringsinstallatie weer uitgehaald worden!

Watervervuiling voorkomen

Veel kleine beetjes watervervuiling zorgen samen voor een flinke aanslag op de waterkwaliteit. Chemische bestrijdingsmiddelen, zinken dakgoten, maar ook bijvoorbeeld hondenpoep en eendjes voeren vervuilen het water. En afval hoort natuurlijk al helemaal niet in het water.
Ook het wassen van de auto op straat geeft onnodige vervuiling. De auto wassen in een wasstraat is een stuk duurzamer.

Milieu- en watervriendelijk tuinieren

Een milieu- en watervriendelijke tuin is een tuin zonder verduurzaamd (geïmpregneerd) hout en bestrijdingsmiddelen. Zo wordt het (grond) water niet onnodig vervuild.
In een betegelde tuin kan het water niet weg. Er is dan bij veel regen sneller wateroverlast. Dus: tegel(s) eruit, plantje(s) erin!

Natuurvriendelijke oevers aanleggen

Het waterschap subsidieert grondeigenaren die langs de sloten op hun land natuurvriendelijke oevers aanleggen. Natuurvriendelijke oevers zijn flauw aflopende waterkanten, waarin het goed toeven is voor waterplant en -dier.

Watervervuiling gezien?

Help het waterschap door watervuiling aan ons te melden. Stinkt het water? Ziet u olie, dode vissen, blauwalg? Waarschuw het waterschap!


Afval hoort niet in het water

....maar in de prullenbak!

Watervervuiling gezien?

Wij ontvangen graag uw melding!

Tips

De website van Milieu Centraal biedt van tal van nuttige tips over onder meer het verantwoord omgaan met wasmiddelen en schoonmaakmiddelen.

Het riool

De website van Rioned, het platform van overheid, bedrijfsleven en onderwijs over riolering, geeft allerlei praktische informatie over verantwoord gebruik van het riool.