Stageverslag Frans Pletting

Ik ben Frans Pletting en heb in april 2013 vijf dagen snuffelstage gelopen bij het waterschap. Ik was toen 15 jaar oud, wonend in Maarssen en zat in 3 VMBO-TL van het Broeckland College in Breukelen. Ik moest dat jaar al een vakkenpakket kiezen.

Ik wilde eerst naar de richting van groen, bijvoorbeeld boomkwekerij of boswachter. Maar toen ik van school naar een beroependag ging in de Jaarbeurs ging mijn interesse uit naar het watermanagement. In december zag ik in een krant dat het waterschap ook stages verleent en ik heb gereageerd. Want om alvast een stage te lopen bij het waterschap is al een goede kennismaking voor mijn volgende studie. De stageweek was in de week van 22 tot 26 april 2013. Marjan Blom heeft voor mij geregeld dat ik elke dag bij een andere afdeling kon meelopen.

Maandag: sloten schouwen

Op maandag ben ik door Marjan Blom voorgesteld aan de mensen op het kantoor. Later die dag om 16.00 uur ging ik met Ramon mee om te leren schouwen (= het meten van de baggerlaag in het water er moet minimaal 60 cm water zonder bagger zijn anders moet er gebaggerd worden) in de omgeving van Lopik. Gelukkig was het droog! ‘s Avonds ging ik samen met Ramon en een andere collega naar het Dorpshuis in Benschop. Daar werd uitgelegd waarom de mensen hun sloten moeten uitbaggeren. Deze werkdag duurde van 14.00 uur tot 22.00 uur.

Dinsdag: muskusratten zoeken

Op dinsdag moest ik vroeg opstaan want om 6.30 werd ik opgehaald door Peter van Muskusrattenbeheer (MRB). Op een verzamelplaats werd mij uitgelegd door Jeroen Vogel wat de muskusrattenvallen doen. Later ging ik mee met Peter om het eerste rondje in de Meijepolder te lopen op zoek naar sporen van muskusratten. Helaas niks gevonden en het regende :-( In de middag toen het beter weer werd, hebben we nog een rondje gelopen samen met Jeroen Vogel en weer niks gevonden. Nog later die middag ging ik het laatste rondje lopen samen met Co en eindelijk we vonden iets: geen muskusrat maar een dode mol die nog in een klem zat. Toen wij verder liepen vonden wij sporen van de muskusratten en hebben dus klemmen neergezet.

Muskusratten zoeken

In al deze rondes hebben we ook oude stekken bekeken die al waren gemarkeerd met de bekende oranje vlaggetjes. Ik ben om ongeveer 16.00 uur thuis gebracht. Dat ik geen muskusratten zag wil zeggen dat het MRB goed hun werk doet om muskusratten te vangen.

Dit was een hele leuke dag maar erg vermoeiend. Wij hebben die dag ongeveer 15 km gelopen. Puur in de polder dus geen vlakke weg. Daarnaast kreeg ik ook lieslaarzen van Peter, in deze laarzen zat geen voetbed, dus word je daar erg moe op.

Woensdag: bedrijven controleren

Vandaag moest ik om 10 uur in het hoofdgebouw zijn. Mijn dagbegeleider was Bram van Diggele van de afdeling vergunningverlening en handhaving.

Bouwplaats

Wij zijn op een bouwplaats geweest en daar heeft Bram mij uitgelegd wat en hoe er gezuiverd wordt. Op deze bouwplaats was de zuivering als volgt een bak met stro en dat moet dan een chemisch stofje tegen houden genaamd: bentoniet. Maar die bakken met stro erin waren niet goed en dat stofje kwam er dus doorheen en als dat stil staat dan gaat dat uitharden en dus gevaarlijk voor de rioolwaterzuivering. Bram en ik zijn naar de rioolwaterzuivering gereden en zij hadden last van bentoniet dat aan de oppervlakte dreef en het ging uitharden. Doordat wij die kapotte bak zijn tegengekomen hebben wij dus eigenlijk een groot probleem voor de zuivering op tijd laten weten.

Ik zou dit werk misschien wel willen doen omdat je dingen moet controleren en dat ook gelijk in de computer moet zetten. Ik vond deze dag het leukste.

Donderdag: debieten meten

Ik ben vandaag om 7.30 uur opgehaald door Bert Blaauw. Vandaag ben ik langs de rioolwaterzuivering geweest om spullen te pakken. Daarna gingen Bert en ik naar een gemaal om te meten of hij nog wel goed werkt. Dat was het geval. Dat meet je met een riverboat: een bootje dat je vastmaakt aan een touw en dat een paar keer over het water trekt en op een laptop kon je zien hoe diep het water is en hoeveel liter water er per uur/minuten stroomt. Ik zou dit werk misschien wel willen doen.

Riverboat meting

Vrijdag: werken op de rioolwaterzuivering

Vandaag ben ik om 11 uur begonnen op de rioolwaterzuivering in Utrecht. Mijn dag begeleider was Phillip. Ik heb een rondleiding gekregen van Phillip en ook gelijk wat alles doet en hoe hij het doet. Samen met Phillip heb ik het aantal gram fosfaat per liter in het water gemeten, die uitslag zag er goed uit. In de middag regende het helaas en heb ik samen met Phillip een lijst in de computer bijgewerkt. Ook heb ik met hem het kalk gewogen en uitgerekend wat hoeveel kilo per dag de machine aan kalk maakt. Ik ben vandaag opgehaald om 15.00 uur.

Conclusie: watermanagement is leuk!

Deze stage heeft voor mij compleet de knoop doorgehakt: ik ga de studie watermanagement doen op het Wellant College in Houten! Aan alle dagbegeleiders hartelijk dank voor deze prachtige week. Marjan hartelijk dank voor het regelen.

Voor volgende snuffelstage lopers heb ik nog wel een tip: neem stevige hoge laarzen mee als je met MRB mee gaat....

Tekst en foto's: Frans Pletting