Leerlingen voortgezet onderwijs

Kies voor water!

Waterbeheer ( is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren) is van levensbelang voor Nederland. In de watersector is een grote vraag naar goed opgeleide jongeren. Begin al tijdens je opleiding op het Vmbo, Havo of Vwo met je te verdiepen in water. Je kunt er alle kanten mee op: technische opleidingen, biowetenschappen, geografie, internationale samenwerking, bestuurswetenschappen, enzovoorts.

Zoek je:

 • een snuffelstage?
 • een maatschappelijke stage?
 • een onderwerp voor je sector- of profielwerkstuk?
 • een spannend baantje als jeugddijkgraaf of jeugdhoogheemraad?
 • leuke bronnen voor je huiswerk?
 • een podium voor water-uitvinders?
 • een overzicht van beroepen in de watersector?
 • een overzicht van wateropleidingen?

Het waterschap helpt je!


Spannend baantje als Jeugddijkgraaf of....

Annelotte Smits is sinds september 2017 jeugddijkgraaf van De Stichtse Rijnlanden. Ze zit in 5VWO van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven en woont in Groenekan. Ze houdt van paardensport en is actief in de debatwereld. Met de debatclub van haar school is ze al op allerlei (inter)nationale debattoernooien geweest. In haar woonplaats en bij debatten kwam ze het thema 'water' steeds weer tegen en wilde er meer over weten. Als jeugddijkgraaf pakt ze haar kans om alles te weten te komen over waterbeheer ( is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren), waterschap en de watersector. En om iedereen te laten zien hoe bijzonder het is om in Nederland waterland te wonen.

Wil je weten wat Annelotte precies doet bij De Stichtse Rijnlanden en bij het Nationaal Jeugdwaterschap? Lees haar blogs en volg haar op Twitter: @HDSR_jeugddg

Wil jij samen met Annelotte actief worden bij het waterschap? Lees verder bij het blokje Jeugdhoogheemraden!

... als Jeugdhoogheemraad (vacatures!)

Als jeugdhoogheemraad richt je je vooral op het water in de omgeving van je school en je woonplaats. Thomas Heijmans is Jeugdhoogheemraad op het Revius Lyceum in Doorn. Hij gaat les geven op zijn eigen school over het waterbeheer ( is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren) in het gebied van de rivier de Lek en de Utrechtse Heuvelrug. Voor zijn schoolgenoten is het veel leuker om les te krijgen van hem. En voor Thomas is het een testcase of hij inderdaad docent wil worden. Samen met Annelotte vormt Thomas het jongeren-adviesteam voor het waterschap. Kom jij dit team versterken?

 • Ben jij tussen de 14 en 16 jaar?
 • Zit je in de 3e of 4e klas van het voortgezet onderwijs?
 • Woon je en zit je op school in het werkgebied van De Stichtse Rijnlanden?
 • Heb je iets met water?
 • Wil je meer weten over dijken, gemalen, waternatuur, grote waterprojecten, samenwerking tussen waterschap, aannemers en bewoners en over het besturen van een waterschap?
 • Organiseer jij met ons waterlessen of een water-expeditie op jouw eigen school?
 • Heb je een eigen mening, ben je creatief en wil je samen met de jeugddijkgraaf en de andere jeugdhoogheemraden het waterschap adviseren over het waterbeheer van de toekomst?

Mail ons wie je bent en waarom jij onze jeugdhoogheemraad op jouw school wilt worden. Stuur je mail naar Marjan Blom: blom.m@hdsr.nl.

Sector- of profielwerkstuk

Doe je sector- of profielwerkstuk over water!

Op Ikonderzoekwater.nl vind je opdrachten voor profielwerkstukken vanuit de watersector. Werken aan een concrete vraag en meteen een kijkje nemen in de keuken van een bedrijf, gemeente of waterschap. Een goeie voorbereiding op je studie en/of je studiekeuze!

Heb je zelf een wateronderwerp bedacht voor je werkstuk? Ben je al aan de slag en zoek je concrete gegevens? Of wil je je werkstuk in samenwerking met het waterschap maken? Gebruik het aanvraagformulier om ons te vertellen wat je nodig hebt. Wij kijken of we informatie en/of begeleiding op maat voor je kunnen vinden.

Stages

Zoek je een snuffelstage of een maatschappelijke stage? Bij het waterschap valt veel te zien, te doen en te leren. Je bent van harte welkom!

Goeie links

De Watermanager, test je kennis over Ruimte voor de Rivier met quiz, game en inrichtingstool.

WaterWise, voor onderbouwers die niet vies zijn van een spelletje of proefje. Test je kennis met een quiz. Handige hulp bij je huiswerk!

Waterwonderen, voor bovenbouwers met ambitie. Werk aan je carrière in de watersector! Een overzicht van opleidingen, beroepen, open dagen. Waterprofessionals vertellen hun eigen verhaal.

De IJSO (International Junior Science Olympiad) heeft in 2017 het thema Water en Duurzaamheid. 360 finalisten vanuit de hele wereld kwamen begin december naar Nederland voor de finale!