Kids basisonderwijs

Ontdek alles over water!

Zit je op de basisschool? En wil je alles weten over water? Een spreekbeurt houden over water? Met de klas waterproefjes doen? Of watergames spelen? Een leuk wateruitje doen met de klas of voor je verjaardag? Klik op de blokken hiernaast en je weet alles!


Klokhuis: t/m 2 mei elke woensdag waterdag!

Waterpeil2

Hoe regelen de waterschappen het waterpeil in sloot en rivier? Wat doet een gemaal en hoe werkt een stuw? Janouk laat je alles zien! Kijk woensdag 28 februari 2018 naar de Klokhuis aflevering 'Waterpeil'. Op NPO Zapp om 18:40 uur. Daarna 9 weken lang elke woensdag waterdag. Met onderwerpen als vissentrek, veilige dijken, zwemmen in natuurwater en nog veel meer.

Droppie Water

Droppie water leert je alles over water en over het werk van de waterschappen. Handig voor je spreekbeurt! Met klikplaten, quiz, game, vraag het Droppie en meer.

Waterproefjes

Leuk om te doen, ook bij je spreekbeurt over water: waterproefjes!

Dit zijn Droppie's favoriete proefjes voor groep 5-6 en voor groep 7-8.

Op YouTube vind je ook filmpjes over proefjes met water.

Watergames

Droppie's Waterorgel: vul de flessen en maak muziek!

Droppie memory: zoek twee dezelfde plaatjes bij elkaar.

Water Meester, droge voeten met Droppie: de akker mag niet te droog en niet te nat worden. Geef het land precies genoeg water. Let op het weer!

Drop 't Water: ben jij een goede dijkgraaf? Regel de waterstanden met stuwen, sluizen en gemalen.

Sluizenspel: hoe werkt een sluis?

Dijkenbouwer: bescherm de koning der zandkastelen tegen de golven.

Andere websites

Alle waterschappen van Nederland.

Leuke filmpjes over water uit de Film Holland, Natuur in de Delta

Leuke uitjes, voor klas en familie

Bezoek het Waterliniemuseum in Bunnik, een stoer nieuw museum op Fort bij Vechten. Spring virtueel uit een parachute en bekijk de Waterlinie vanuit de lucht. Draai zelf sluizen open en zet het land onder water.

Speel de quiz op de website van Droppie Water en win een uitje naar het Watermuseum in Arnhem. Een echt doe-museum over water, met Waterlab en Escaperoom Waterproof!

Ga naar het Poldermuseum in Haastrecht! Speel met de supergrote poldermaquette en bekijk de draaiende machines in de pompruimte.

In Madurodam in Den Haag zie je Nederland in het klein. Ontdek de Deltawerken, bedien de Oosterscheldekering, loods je schip langs sluizen en molens en speel het Hansje Brinkers spel.

Elke zaterdagochtend tussen 10 en 12 uur kun je komen kijken bij het stoomgemaal Teijlingens vlakbij Woerden. Hoe werkt een zuiger en wat doet een vliegwiel? Staat de nieuwe (oude) kolenloods er al? Op de bouwplaat in ieder geval wel!

Ga kijken naar de bouw van de 3e sluiskolk van de Beatrixsluis in Nieuwegein, soms zijn er gratis rondleidingen.