Vernieuwd waterschapskantoor heropend

Gepubliceerd op 20 juni 2018

Met het onthullen van een insectenhotel heeft watergedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht het geheel gerenoveerde waterschapskantoor aan de Poldermolen 2 in Houten vandaag heropend.

Binnenkant onherkenbaar veranderd

Het met leisteen beklede kantoor in Houten is aan de buitenkant nog grotendeels hetzelfde. De binnenkant echter is onherkenbaar veranderd. Dijkgraaf Patrick Poelmann: “In plaats van in een traditioneel kantoor met aparte kamertjes werken we nu in een licht, transparant gebouw met flexplekken en veel verschillende overlegplekken. Dat past helemaal in de veranderende rol van ons waterschap in de samenleving: van zorgen voor, naar samen doen. Ook hebben we ons kantoor aangepast aan de nieuwste standaarden voor duurzaamheid. Ons oude kantoor scoorde twee sterren bij het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL; na de verbouwing is dat vier sterren. Er is bij de verbouw gebruik gemaakt van tweedehands materialen; zo komen de glazen wanden bijvoorbeeld vanuit een ander kantoor en is ook een deel van het meubilair second life.

De tuin is duurzaam aangelegd met veel verschillende plantensoorten, een vijver en vleermuisvriendelijke verlichting. Het regenwater van het dak komt nu uit in wadi’s. En tenslotte: de namen van de vergaderzalen met alle moderne snufjes weerspiegelen onze taken en de rijke historie van ons waterschap”.

Samenwerken aan water

Gedeputeerde water Mariëtte Pennarts ging in op de relatie tussen provincie en waterschap: “Vroeger was die vooral hiërarchisch; we zijn als provincie toezichthouder op de waterschappen. Maar tegenwoordig werken we gezamenlijk aan vraagstukken en projecten zoals dijkversterking en het klimaatbestendig maken van onze provincie. Ik verheug me er als gedeputeerde water dus op om vaak in jullie duurzaam verbouwde pand te komen voor bestuurlijk overleg!”

Insectenhotel

Patrick Poelmann en Mariëtte Pennarts onthulden vervolgens samen het insectenhotel voor het vernieuwde pand.


Patrick Poelmann en Mariëtte Pennarts onthullen het insectenhotel

Patrick Poelmann en Mariëtte Pennarts onthullen het insectenhotel

Medewerkers en genodigden voor het verbouwde waterschapskantoor

Medewerkers en genodigden bij het verbouwde waterschapskantoor

Een kijkje binnen in het verbouwde waterschapskantoor

Vergaderzaal algemeen bestuur
Werkplekken en vergaderzalen
Bedrijfsrestaurant
Vleugel met werkplekken
Veel verschillende overlegplekken
Vergaderzaal met belettering