Gemalen

Alle gemalen in het beheersgebied werken op elektriciteit. De belangrijkste gemalen hebben ook de mogelijkheid om over te schakelen op diesel, bij langdurige stroomuitval. In het verleden werkten de gemalen op diesel en daarvoor op stoom. Een fraai voorbeeld van een stoomgemaal is het gemaal Kamerik-Teylingens in Woerden. Nog langer geleden werden polders met behulp van windmolens drooggemalen. Het waterschap heeft nog één wipwatermolen in bezit, de molen Bonrepas in Vlist.

Besturing op afstand

In het beheersgebied van het waterschap worden 87 van de totaal 150 poldergemalen op afstand bestuurd. De besturing verloopt via de telefoonlijn en het CAW-computersysteem (Centrale Automatisering Waterbeheer). De gemalen staan ingesteld op een bepaald peil en gaan automatisch aan en uit. Steeds meer gemalen worden op dit systeem aangesloten. Zelfs het slootvuil wordt automatisch uit het water geschept met behulp van een automatische krooshekreiniger.

Typen gemalen

In het gebied zijn verschillende soorten gemalen zoals

  • vijzelgemalen (bijv. Caspargouw)
  • schroefpompen (bijv. De Keulevaart)
  • centrifugaalpompen (bijv. De Koekoek) en
  • schroefcentrifugaalpompen (bijv. Weerdesteinsesloot).

Afhankelijk van de benodigde opvoerhoogte, vuilgevoeligheid, rendement en vorstgevoeligheid wordt voor een bepaald type gekozen.

In geval van nood

In geval van nood, als gemalen kapot zijn, bij overstromingen of bij extreme droogte kan het waterschap ook mobiele noodpompen inzetten. Daarvan heeft het waterschap er zeven. Daarnaast bezit het waterschap nog zo'n veertig diesel- en kleine electropompen.