Open Water Data (Application Programming Interface)

Het waterschap meet en hoeveelheden water bij stuwen, gemalen en inlaten. Deze gegevens komen nu digitaal ook voor derden beschikbaar.

Het waterschap heeft echter ervoor gekozen niet zelf een visualisatie van de data te kiezen, noch een doelgroep. In plaats daarvan wordt een beveiligde poort tot de database gebruikt, een zogenaamde Application Programming Interface (API). Deze API past binnen het gedachtengoed van Open Data waar de overheid zich voor inzet.

Ontwikkelaars van apps (software voor bv. een mobiele telefoon of tablet) kunnen hierdoor zelfstandig gebruik maken van de beschikbaar gestelde data zonder tussenkomst of opdrachtverlening van het waterschap. Conform de ambitie van het HDSR programma "e-Overheid" - waarin besloten is de waterkwantiteitsdata electronisch aan te bieden - verwacht het waterschap middels de API en de Open Data het haar relaties makkelijker te maken met het waterschap samen te werken. We hopen dat veel marktpartijen een toegevoegde waarde (in de vorm van nuttige en interessante Apps) weten te creëren door gebruik te maken van de Open Data die het waterschap via de API beschikbaar stelt.


Binnen het traject "Open Water Data" wordt data via twee kanalen aangeboden:

  1. De Open Water Data API - http://hdsr.lizard.net/api
  2. Het Open Water Data portaal - http://hdsr.lizard.net
  3. Handleiding (pdf, 349 kB)

Bij vragen/opmerkingen kunt u contact opnemen met Roger de Crook (roger.de.crook@hdsr.nl) of Robbert van de Ven (Robbert.van.de.ven@hdsr.nl).