De digitale watererfgoedkaart en meer

Onze digitale watererfgoedkaart toont de sporen van 900 jaar waterbeheer. Poldermolens, stoomgemalen, peilschaalhuisjes, verhoefslagpalen: bekijk waar je ze kunt vinden en kom meer te weten over hoe onze voorouders droge voeten hielden!

Daarnaast op deze pagina links naar andere bronnen: Het Regionaal Historisch Archief Rijnstreek en Lopikerwaard, de serie #watererfgoedverhalen, informatieborden en fiets- en wandelroutes met aandacht voor heden en verleden.

Contact en gegevens

De gegevens van onze watererfgoedkaart zijn als Open data te downloaden via ons Open Data Portaal.

Meer weten over watererfgoed / cultuurhistorie bij De Stichtse Rijnlanden? Mail met cultuurhistorie@hdsr.nl

Digitale watererfgoedkaart

Fiets- en wandelroutes langs watererfgoed

20190808_125850

We hebben verschillende fietsroutes en wandelroutes uitgezet die vertellen over historisch en hedendaags waterbeheer

Watererfgoedverhalen

UItsnede schilderij 1624_webIMG_5200

De geschiedenis van ons waterschap beslaat zo'n negen eeuwen. Laat je verrassen door verhalen over markante plekken en gebeurtenissen uit het verleden, met een knipoog naar het heden en de toekomst.

Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard

Gemaal Wiel Vogelzang tekening

De oude archieven van al onze meer dan 175 rechtsvoorgangers (van 1322 tot 1993) zijn ondergebracht bij het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard in Woerden. Deze worden op den duur aangevuld met recentere archieven.  Daarnaast waakt het RHC vanuit de inspectietaak over de duurzame toegankelijkheid van de archieven. Neem eens een kijkje in het digitale archief, dat ook veel beeldmateriaal en kaarten omvat, via de website van RHC Rijnstreek en Lopikerwaard:

Informatieborden

Informatiebord Veilige dijken langs de Lek

Alle informatie over onze informatieborden bij (meestal cultuurhistorisch interessante) water'kunstwerken' vindt u hier bij elkaar: