Vervoer enorme slibsilo's trekt veel aandacht

Gepubliceerd op 19 maart 2018

Begin maart zijn twee enorme slibsilo's naar de nieuwe te bouwen rioolwaterzuivering in Utrecht vervoerd. Door de enorme omvang zijn de silo's grotendeels over het water vervoerd. Het laatste stukje ging in de nachtelijke uren door de straten van Utrecht.

De stalen slibsilo’s zijn in België geproduceerd. Elke silo is is ruim 12 meter hoog, heeft een diameter van 7 meter en weegt bijna 40 ton. Het vervoer door de straten van Utrecht is gedetailleerd voorbereid. Voorafgaand aan het transport zijn bomen gesnoeid, verkeerslichten, lantaarnpalen en verkeersdrempels tijdelijk verwijderd. Tijdens het transport is de boomexpert van de gemeente Utrecht drie keer in actie gekomen voor nog wat extra snoeiwerk. Zodra het transport voorbij was werden de verkeerslichten en -borden weer teruggezet.

Het transport over de weg heeft zo'n drie uur geduurd. De bouwcombinatie Heijmans/GMB kon de silo's in de kleine uurtjes via een speciaal ingerichte oprit aan de Einsteindreef het terrein opbrengen om ze op hun definitieve plek vast te zetten.

Op het terrein van de huidige zuivering in Utrecht tussen de Brailledreef en het Zandpad laat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een nieuwe rioolwaterzuivering bouwen. Terwijl de bestaande zuivering dagelijks zo’n 70 miljoen liter rioolwater blijft zuiveren wordt een ultramoderne installatie gebouwd. De nieuwe installatie kan meer rioolwater zuiveren, verbruikt minder energie, verspreidt minder geur en maakt het water schoner. De nieuwe rioolwaterzuivering gaat werken met het innovatieve Nereda®concept. In de 12.000 m³ grote Nereda®tanks zuiveren speciale slibkorrels het rioolwater in acht uur tot weer schoon oppervlaktewater.

Wilt u meer weten over dit project? Kijk ook eens op onze facebookpagina 'Nieuwbouw rioolwaterzuivering Utrecht' daar worden regelmatig nieuwe foto's en berichten geplaatst.


Slibvergistingtanks verladen op speciaal transport

De enorme silo's zijn zover mogelijk over het Amsterdam-Rijnkanaal vervoerd. Via speciaal transport gaat het laatste stukje door de straten van Utrecht

Bomenexpert maakt ruimte

Vooraf zijn stoplichten en verkeerszuilen langs de route tijdelijk verwijderd. In de nachtelijke uren reed een boomexpert van de gemeente Utrecht mee om daar waar noodzakelijk nog extra takken weg te snoeien.