Grondwateronttrekking in een bouwput
Als u activiteiten in de bodem wilt gaan uitvoeren waarbij sprake kan zijn van overlast door grondwater, dan kan een grondwateronttrekking wenselijk of noodzakelijk zijn.
Voor activiteiten in een bouwput kan gedacht worden aan de aanleg, sloop en/of verwijdering van funderingen, kelders, andere ondergrondse bebouwing of objecten (bijvoorbeeld: buizen, ondergrondse tanks, zuiveringstechnische voorzieningen of duikers), ten behoeve van een bodemsanering of ten behoeve van inspectie van ondergrondse bebouwing of objecten. In het kader van grondwateronttrekkingen worden ook (diepe) grondboringen gezien als een activiteit in een bouwput.
Voor het onttrekken van grondwater in een bouwput zijn door het waterschap regels opgesteld. Daarnaast kan het zijn dat voor de locatie van de grondwateronttrekking aanvullende regels van toepassing zijn. Aanvullende regels gelden voor grondwateronttrekkingen in een kwetsbaar gebied of in of bij een waterkering. Met een prik op de kaart wordt duidelijk of aanvullende regels van toepassing zijn.
De regels leiden tot een verplichting. Deze verplichting kan zijn:
- zorgplicht;
- zorgplicht en algemene regel met meldplicht;
- zorgplicht en vergunningplicht.
De zorgplicht geldt dus altijd.
Is uw grondwateronttrekking vergunningplichtig? Dan moet er ook een m.e.r. beoordeling plaatsvinden en worden ingediend bij het waterschap. Het waterschap neemt dan een m.e.r. beoordelingsbesluit. Dit m.e.r. beoordelingsbesluit moet als bijlage bij de vergunningaanvraag ingediend worden.
Zorgplicht
De zorgplicht, zoals bedoeld in artikel 3.1 van de Keur is altijd van toepassing op handelingen binnen het beheergebied van het waterschap. Dit betekent dat de zorgplicht ook van toepassing is op de handelingen die onder algemene regels vallen. Of de handelingen die vergunningplichtig zijn.
Het is aan de initiatiefnemer om al datgene te doen of na te laten waardoor aan de zorgplicht wordt voldaan. Welke verplichting er, naast de zorgplicht, nog meer voor u van toepassing is kunt u checken via de vergunningchecker.
Zorg voor: belangen van derden en voorkomen schade
Houd rekening met de belangen van derden (zoals bebouwing, infrastructuur, waterkeringen, mobiele verontreiniging, archeologie, andere grondwateronttrekkingen, natuur, landbouw, bomen en stadsgroen) en voorkom schade.
Zorg voor: een nette werkplek
Laat het werk na afloop van de werkzaamheden in nette staat achter. Hiermee wordt bedoeld dat oevers en taluds zodanig worden afgewerkt dat er geen grond of puin in de watergang kan raken en dat verondiepingen of vernauwingen van het oppervlaktewater, waardoor de doorstroming zou kunnen worden belemmerd, worden verwijderd indien deze een gevolg zijn van de werkzaamheden.
Zorg voor: minimale grondwateronttrekking
Beperk de grondwateronttrekking tot een minimum, waarmee de effecten van de grondwateronttrekking op de omgeving (en daarmee het risico op schade) zoveel mogelijk wordt beperkt.
Zorg voor: maatregelen bij kwetsbare bebouwing
Neem bij kwetsbare bebouwing extra maatregelen om schade te voorkomen.
Controleer of voor uw situatie een vergunning nodig is
Advies en tips over een initiatief
Tip! Stuur de m.e.r. aanmeldingsnotitie mee als bijlage wanneer u de vergunningaanvraag invult.
Direct een vergunningaanvraag of melding indienen
Algemene informatie over vergunningen en meldingen
Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag?
Bel ons 030 - 209 7358
Regelgeving
Wilt u de bijbehorende regels lezen? Download hier de hele tekst.
Mogelijk gerelateerde activiteiten
Naast de regelgeving die geldt voor steigers en vlonders kan er ook nog andere regelgeving van toepassing zijn. Ook die regelgeving moet dan worden opgevolgd. Denk hierbij aan de onderstaande activiteiten:
Regionale regels
Naast de Waterwet (geldt voor heel Nederland) heeft ieder waterschap een Keur. Hierin zijn de regionale regels opgenomen.