Beleving van de Lekdijk, verhalen van bewoners

Gepubliceerd op 1 november 2017

Eind augustus zijn ruim driehonderd bewoners van Amerongen en Wijk bij Duurstede bevraagd over hun beleving van de Lekdijk. Het onderzoek vormt onderdeel van het project Sterke Lekdijk en is de opmaat voor de verkenningsfase van het deeltraject Wijk bij Duurstede - Amerongen.

Uitvalsbasis voor het onderzoek was een opvallende camperbus die een tour maakte door Wijk en Amerongen. Bezoekers en passanten werd gevraagd hoe zij de dijk beleven en gebruiken, wat ze weten over de dijkversterking en hoe de versterkte dijk van hun dromen eruit ziet. De resultaten van het onderzoek staan in het rapport 'Sterke Lekdijk. In gesprek met bewoners en recreanten over de versterking van de Lekdijk. Wat is hun verhaal?'

Gebruikers van de Lekdijk

Wie gebruiken de Lekdijk het meeste? Dat blijken met name fietsers en automobilisten te zijn, op ruime afstand gevolgd door wandelaars. De gebruikers zijn dagelijks tot regelmatig op de dijk. Een heel beperkt deel gebruikt de dijk om naar het werk te gaan. Motorrijders maken maar een klein deel uit van de groep gebruikers.

Plus- en minpunten van de Lekdijk

Bij de pluspunten scoren landschap en uitzicht verreweg het hoogst, deels vanwege het mooie decor, deels om actief aan de slag te gaan met natuurverkenning. Ook waterveiligheid en de bescherming van het gebied door de dijken kunnen op een behoorlijke respons rekenen.

Bij de minpunten zijn motoren de grote boosdoener. Hoewel het een kleine groep gebruikers betreft, is de ergernis bijna dubbel zo hoog als van auto’s en wielrenners. Landbouwverkeer wordt door 10 procent van de mensen genoemd. Er zijn ook gebruikers die nergens last van hebben (14 procent).

Impact van hoogwater in 1995

Het hoge water in 1995 en de evacuatie van het gebied aan de overkant van de rivier hebben een behoorlijke impact gehad in Amerongen en Wijk bij Duurstede. Veel mensen vertellen verhalen over familie uit de Betuwe die werd opgevangen of werd geholpen bij de evacuatie. Meerdere mensen blijken na 1995 uit de Betuwe verhuisd naar Amerongen omdat ze dit nooit meer willen meemaken. Amerongen ligt hoger en is dus veiliger, veel mensen hebben dat besef. Bij vragen over hoogwater werden daar vaak opmerkingen over gemaakt.

Lekdijkverhalen

Het onderzoek heeft veel verhalen opgeleverd. Ze zijn te lezen in de publiekversie van het rapport maar ook te zien in twee filmpjes waarin bewoners vertellen over hun belevenissen op de dijk en bij hoogwater. Zie daarvoor de pagina 'Lekdijkverhalen bij de camper'.

Online magazine

Een deel van de verhalen kunt u ook lezen in de eerste editie van het online magazine Kijk op de Lekdijk. Met dit magazine, dat ongeveer twee keer per jaar wordt uitgebracht, houden we bewoners en belanghebbenden rond de Lekdijk op de hoogte van ontwikkelingen omtrent het project Sterke Lekdijk.