HDSR

Jeugdhoogheemraad Maarten

Even voorstellen

Ik ben Maarten Heijmans en 17 jaar oud. Samen met mijn ouders en mijn broer van 15 woon ik in Doorn. Ik zit in Gymnasium 6 op het Revius Lyceum Doorn. Mijn vakkenpakket is gevuld met bètavakken zoals biologie, scheikunde en natuurkunde. Deze vakken hebben me altijd al getrokken. Dat blijkt ook wel een beetje uit de dingen die ik het liefste doe…

Ik vind het leuk om buiten te zijn, het liefst op plekken waar het niet druk is en je een beetje op jezelf aangewezen bent. In de vakanties hou ik ervan om actieve dingen te doen, zoals wandelen en fietsen. Gelukkig vinden mijn ouders en mijn broer dat ook leuk. Wij zijn vaak in Zuid-Engeland, Wales, Zuid-Duitsland en Oostenrijk geweest. Zijn we aan zee, dan ben ik voornamelijk langs het water en op de rotsen aan het zoeken naar krabbetjes en ander zeeleven. Op berg(wandel)vakanties kan ik uren bezig zijn met het bouwen van dammetjes in bergstroompjes. Afgelopen zomer had ik geluk: we gingen zowel naar zee als naar de bergen!

Maar hoe ben ik nu jeugdhoogheemraad geworden? En wat is dat eigenlijk?

Via school kwam ik in contact met Floris Giltaij, de jeugddijkgraaf van dat moment. Hij zocht een opvolger, want hij was al twee jaar jeugddijkgraaf. Het leek mij een erg leuke en interessante ervaring; bezig zijn met water in de natuur. En jongeren laten zien hoe belangrijk waterbeheer is in ons land.

Er waren meer jongeren die geïnteresseerd waren om jeugddijkgraaf te worden. Uiteindelijk is Katinka het geworden (lees haar blogs!), maar het waterschap bleek ook jeugdhoogheemraden te zoeken. En omdat ik heel gemotiveerd was en graag betrokken wilde worden bij het werk van het waterschap, ben ik daarvoor gekozen. Het enige verschil met de jeugddijkgraaf is dat je niet deelneemt aan de activiteiten van het Nationale Jeugdwaterschapsbestuur. Maar de rest doe ik dus allemaal wel, vaak samen met Katinka: alles leren over waterbeheer in het werkgebied van De Stichtse Rijnlanden, helpen bij open dagen en publieksevenementen van het waterschap, gastlessen geven op scholen, helpen bij educatieprojecten en meer van dat soort dingen. Ik ga dit twee jaar doen en heb er ontzettend veel zin in!

Wil je ook jeugdhoogheemraad worden? Kijk op:

Katinka en ik openen de NAP-klimwand

20150307_112941 Maarten+Katinka openen klimwand (foto Marjan)

Wil je weten wat ik allemaal meemaak als jeugdhoogheemraad? Lees dan mijn blogs!

Als het maar water is...

IMG_1987 vak.foto Maarten bij waterval,schlucht