HDSR

Zoeken
Zoek op alfabet

Help mee en maak de tuin watervriendelijk

Een watervriendelijke tuin: laat u inspireren in uw tuincentrum

Natuurlijk! De watervriendelijke tuin

In juli 2017 kunt u in verschillende tuincentra in de regio inspiratie opdoen hoe u uw tuin watervriendelijk en onderhoudsarm kunt inrichten. Ook zijn er diverse kortingsacties. Dit onder het motto 'Natuurlijk! De watervriendelijke tuin', een initiatief van het waterschap, gemeenten en Tuinbranche Nederland. Neem voor meer informatie contact op met het tuincentrum in uw buurt.

In onderstaande tuincentra is deze maand een speciaal assortiment waterbestendige planten te koop:

- Houten: Tuincentrum De Schouw;
- Nieuwegein:  Groenrijk Nieuwegein Baars (tevens korting op een regenton);
- Stichtse Vecht: Tuincentrum Vechtweelde, Tuincentrum Van Ginkel. Met gratis tuinschets, kinderworkshop en korting op een regenton, zie https://www.stichtsevecht.nl/inwoners/nieuws_42402/item/speciale-acties-voor-een-watervriendelijke-tuin_57739.html)
- Utrecht: Intratuin Utrecht, Groencentrum Van Kleinwee;
- IJsselstein: Intratuin IJsselstein.

Infographic met tips waarop te zien is hoe je je tuin watervriendelijk kunt maken

Meer heftige buien door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Heftige regenbuien leiden soms tot wateroverlast doordat het riool overstroomt. Door je tuin minder te verharden help je mee om wateroverlast te voorkomen. Een groene zachte bodem neemt regenwater op. Planten houden de tuin koel en aangenaam op hete dagen. De tuin wordt regenbestendig, comfortabeler en er komen meer vogels, vlinders en bijen.

Tips voor een watervriendelijke(r) tuin

In de folder Jouw buurt regenbestendig! Help je mee? (pdf, 6.8 MB) leest u maar liefst 12 tips en ideeën om uw tuin watervriendelijk(er) te maken. Hieronder geven we er alvast een paar weg:

  • tegel eruit, plantje erin: minder tegels in de tuin zorgen ervoor dat regenwater in de bodem kan wegzakken. Meer groen is bovendien beter voor onder meer vogels, vlinders en bijen
  • regenpijp afkoppelen van het riool: regenwater komt hierdoor niet in het riool terecht, maar direct in uw tuin
  • regenwatervijvers: een vijver kan dienen als regenwaterbuffer
  • hoogteverschillen in de tuin: door hoogteverschillen aan te brengen zorg je ervoor dat sommige delen van de tuin droog blijven en in andere delen water kan blijven staan

Video: schets voor een watervriendelijke tuin